eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma

Csak az elitképzésben nincs különbség a külföldi származású és a hazai diákok között

A bevándorló családok gyermekei változatlanul jóval gyengébb eredményeket érnek el az iskolában, mint német diáktársaik - hangsúlyozta idei jelentésében a berlini kormány integrációs megbízottja, aki nem titkolja azt sem, hogy a beilleszkedést segítő intézkedések ellenére is egyre több idegen származású fiatal szakítja félbe iskolai tanulmányait.

A bevándorló családok gyermekeinek közel 15 százaléka nem jut el az érettségiig, de még középfokú iskolai végzettséget sem tud felmutatni. Ezt a kormány integrációs megbízottja annál is aggasztóbbnak nevezte, mert néhány évvel ezelőtt ez az arány még jóval alacsonyabb volt, holott a közelmúltban számos intézkedést hoztak az idegenek beilleszkedésének felgyorsítására.

Az idő sürget, mert Németországban rohamosan nő a külföldi származású fiatalok száma. Frankfurtban például az öt évnél fiatalabbak között háromból már kettő bevándorló családban született.

A jelentésből kiderült az is, hogy az elitképzés érezteti hatását az idegen körében is, mert a tehetséges fiatalok minden támogatást megkapnak, így ezen a téren nincs különbség köztük és a német gyerekek között. Viszont azok, akik félbeszakítják iskolai tanulmányukat, legfeljebb segédmunkásként helyezkedhetnek el, vagyis gyakorlatilag reménytelen a jövőjük.

Az a kevés külföldi származású, aki sikeresen jut előre, gyakran távozik Németországból, mert Lengyelországban, Orosz- és Törökországban német diplomásként tárt karokkal fogadják őket. Ez viszont két szempontból is súlyos csapást jelent Berlin szempontjából: egyrészt a szakemberképzés tetemes összeget emészt fel, másrészt pedig sok tehetséges fiatal külföldön kamatoztatja a tudását, holott szakemberekben egyre nagyobb hiány mutatkozik Németországban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×