eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem szűnik a németek nosztalgiája a márka iránt

Nyolc évvel az euró bevezetése után a németek jelentős része őrizget még márkát. Mégpedig elég sokat - akkora összegről van ugyanis szó, amelyet aligha tartogathatnak otthon, ágy alatt, vagy harisnyában.

A nemzeti bank szerepét betöltő Bundesbank lipcsei kirendeltségének vezetője, Stafan Kübert elmondta, hogy a lakosság jelenleg még több mint 13 milliárd márkát tartogat - alighanem rosszabb időkre. Ugyanis az euró bevezetése előtt a nemzeti bank bejelentette, hogy a márkát - akár bankó, akár fémpénz formájában - korlátlan ideig beváltja, így senkit sem sürget az idő.

Kübert utalt arra, hogy beváltásokra általában halálesetek, illetve háztartások felszámolások során kerül sor, amikor az örökösök gondolkodás nélkül még a pfenniget is euróra, pontosabban centre cserélik. Ezen a terén Szászország vezet, ahol idén eddig több mint másfél millió márkát váltottak be euróra.

Az összeg elenyésző a 13 milliárdhoz viszonyítva - amelyből Stafan Kübert azt a következtetést vonta le, hogy a lakosság bizalmatlan az euró iránt, ebben persze a nemzetközi pénzügyi válság és a közös európai valuta árfolyamának gyengülése is szerepet játszik.

A régi jó márka iránti nosztalgiát azok a nemrég közzétett felmérések sem tudták megszüntetni, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy annak idején a márka sokkal gyorsabb ütemben vesztett értékéből, mint az euró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×