eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

"A menedzserek a legelképesztőbb vállalatvezetési elméleteket vetik be helyismeret nélkül"

A munkahelyi körülmények, az egyre nagyobb stressz miatt folyamatosan romlik a francia posta dolgozóinak az egészségi állapota, és egyre többen követnek el vagy kísérelnek meg közülük öngyilkosságot. Egyebek mellett ez olvasható abban a nyílt levélben, amelyet az egyik legnagyobb francia vállalat üzemorvosainak egy része küldött a cégvezetésnek, valamint több tárca vezetőjének.

A dokumentum szerzői szerint a 300 ezer embert foglalkoztató vállalat gyakori, olykor ellentmondó átszervezése, az alkalmazottak szisztematikus, sokszor érthetetlen áthelyezése egyre nagyobb feszültséget eredményez, és ez abban is megmutatkozik, hogy az elmúlt egy-két évben ugrásszerűen megnőtt a munkahelyi balesetek, illetve a beteget jelentők száma. Az orvosok úgy vélik, a hajsza miatt a kézbesítők és az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló dolgozókon a szellemi és fizikai kimerültség jelei mutatkoznak.

A szakszervezetek a helyzetet egyenesen a francia távközlési vállalatéhoz hasonlítják, ahol a dolgozók folyamatos nyomás alatt tartására alapozó vállalatvezetési módszer miatt az elmúlt másfél évben több mint tucatnyian vetettek véget az életüknek.

Az érdekvédők szerint a postánál is hasonló jelenségek tapasztalhatóak: az alkalmazottakat ingyenes túlórázásra kényszerítik, egy-egy adott munkakörre a szükségesnél nagyobb létszámban csoportosítanak át személyzetet, majd egy részüket a fölöslegre hivatkozva távozásra vagy idő előtti nyugdíjba vonulásra kényszerítik.

Az állami tulajdonú vállalatot idén márciusban alakították át részvénytársasággá, alapvetően azért, hogy megfeleljen az európai uniós szabályoknak, és a szakszervezetek szerint a vállalatszervezési, illetve vezetési módszerek megváltozása is ezzel áll összefüggésben.

A szemléletváltással a posta fizikai és pszichikai alkalmatlanok seregét termeli ki, fogalmaznak levelükben az üzemorvosok, akik szerint a menedzsment sokszor a valós helyzet ismerete nélkül kezdeményez jelentős változásokat, ami a dolgozók "elképesztő túlterheléséhez" vezet. A posta üzemorvosainak a vezetője a levél megállapításait túlzásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy 2009 szeptemberében a menedzsment egy a munkahelyi stressz felmérését végző munkacsoportot állított fel, melynek jelentése néhány hónap múlva készül el.

Az üzemorvosokat tömörítő egyik legnagyobb szakszervezet vezetője ugyanakkor az ügy kapcsán azt mondta: a jelenség nem csak a postán, hanem minden nagyvállalaton belül tapasztalható Franciaországban. A menedzserek a legelképesztőbb vállalatvezetési elméleteket vetik be mindenféle helyismeret nélkül, ezek következménye pedig az orvosi rendelőkben azonnal megmutatkozik - mondta a France Info rádiónak Bernard Salengro, aki szerint nem véletlen, hogy a következményekre figyelmeztető üzemorvosokat egyre több támadás éri az igazgatók és a kormány részéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×