eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Politikai földrengés után egyeztet az elnök a parlamenti pártokkal

A cseh államfő hétfő megkezdte a politikai konzultációkat a parlamentbe jutott pártok vezetőivel. Szinte biztosra vehető, hogy a szociáldemokraták győzelme ellenére jobbközép kormánya lesz Csehországnak.

Václav Klaus cseh elnök elsőként a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt első alelnökét, Bohuslav Sobotkát fogadta a prágai várban. A pártelnök Jíri Paroubek, aki sokkal jobb szereplésre számított, röviddel az eredmények közzététele után lemondott tisztségéről.

A szociáldemokratáknak nincs esélyük arra, hogy partnereket szerezzenek a kormányzáshoz, így szinte biztosra vehető, hogy a második helyen végzett Polgári Demokrata Párt kap majd kormányalakítási megbízást. A jobboldali pártok a 200 tagú alsóházban kényelmes többséggel, 118 mandátummal rendelkeznek.

Václav Klaus szerint a választások eredménye azt jelzi, Csehország csalódott a nagy pártok által kialakított kétpólusú politikai rendszerben, és új erők parlamenti megjelentésétől remél változást - nyilatkozta a cseh államfő a Lidové Novinynak. Klaus a választás kimenetelét politikai földrengésnek nevezte.

Változás

A cseh lapok főleg azt emelik ki, hogy a választók nem dőltek be a baloldal populista ígérgetésének, hanem a szigorú megszorításokat kilátásba helyező pártok mellett döntöttek. Kérdéses, hogy a két új meglepetéspárt, a Karl Schwarzenberg herceg vezette TOP O9 és a Közügyek Párt mennyire tud majd közös nevezőre jutni a polgári demokratákkal. Csehországban sok szakértő úgy vélekedik, hogy a két új párt meglepetésszerű teljesítményével új, felelősségteljes politika kezdődött az országban.

A szlovák politikai elit egy része örömmel fogadta a hírt. Míg a cseh szociáldemokratákhoz, és főleg Jíri Paroubek volt pártelnökhöz közelálló Robert Fico nem titkolta csalódottságát, a jobboldali pártok üdvözölték az erőviszonyok alakulását.

Iveta Radicová, az ellenzéki SZDKU listavezetője kijelentette: jó hír a cseh jobboldal sikere Közép-Európának azt követően, hogy Magyarországon a nacionalizmus és a populizmus győzött.

Csáky Pál az MKP elnöke úgy vélekedik: a befutott pártokban csalódott választók döntötték el a csehországi politika új irányát. Nem titkolta, örülne, ha Szlovákiában is megtörténne ugyanez, és bekövetkezne a kormány- és irányváltás.

Miroslav Kusy politológus szerint a csehországi eredmény Szlovákiában is megismétlődhet. Ott is a felmérések hosszú ideje biztos győzelmet, kényelmes kormányalakítást ígértek Paroubeknek, mégis a fordítottja következett be. Kusy nem zárja ki, hogy a prágai eredmény rányomja majd a bélyegét a szlovákiai kampány hangulatára is, elvégre Robert Fico többször is járt kampányolni Paroubeknek, hogy győzelmét elősegítse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×