eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

"Miniszter úr, hadd gondolkodjanak a magyar gyerekek az anyanyelvükön!"

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja visszautasítja az oktatásügyi miniszter sértő kijelentéseit a magyar diákok szlovák nyelvtudásával kapcsolatban. Az MKP nyilatkozatban reagált Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter szavaira, amelyek az írásbeli érettségi vizsgák nyilvános kiértékelésén hangzottak el.

A miniszter, aki a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártot képviseli a kabinetben, aggasztónak tartja, hogy a magyar iskolák diákjai öt százalékkal gyengébb összeredményt értek el szlovák nyelvből, mint a szlovák diákok. Pedig a miniszter szerint a tesztek valamivel könnyebbek voltak, mint a szlovák iskolákban.

Ján Mikolaj többek között kifogásolta, hogy a magyar diákok nem tudnak az államnyelven gondolkodni, és ezért beszéd közben magyarról fordítanak szlovákra.

Szigeti László, volt oktatásügyi miniszter, az MKP oktatási alelnöke sajtóközleményben bírálta Mikolaj kijelentését. Az MKP felháborítónak tartja, hogy az oktatási miniszter szerint a magyar tannyelvű iskolák diákjainak államnyelven kellene gondolkodniuk, Õk ugyanis pontosan úgy gondolkodnak, ahogy gondolkodniuk kell - az anyanyelvükön.

A MKP furcsállja azt is, hogy Mikolaj számára az egész választási időszakban a magyar tannyelvű iskolák minőségének egyetlen mutatója a szlovák nyelv ismeretének szintje és oktatásának színvonala volt. Mintha ezekben az iskolákban más tantárgyakat nem is oktatnának.

"Miniszter úr, engedtessék meg, hogy a mi gyerekeink, a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai is úgy gondolkodhassanak, ahogyan a világon minden gyermek: az anyanyelvén. Vagy talán a bevált praktikák szerint szeretné a nyelvrendőrség mellett a gondolatrendőrséget is bevezetni Szlovákiában?" - teszi fel a kérdést nyilatkozatában az MKP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×