eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk

"Idejétmúlt és fölösleges a kampánycsend"

Szlovákiában az idei parlamenti választások előtt már nem lesz kampánycsend - az összes többi választás esetén marad ez az intézmény, amelyet pedig számos jogász tart idejétmúltnak és fölöslegesnek.

Szlovákiában a legutóbbi, 2006-os parlamenti választások után a politikai pártok megegyeztek abban, hogy a legközelebbi választások előtt már nem lesz kampánycsend, amelyet a jogászok többsége már jó ideje értelmetlennek és ellenőrizhetetlennek tartott.

A törvénymódosítás értelmében csupán egy megkötés van: a választások napján nem szabad közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit, és semmi olyat cselekedni, ami a választópolgárokat befolyásolhatja döntésükben.

A korábbi szlovák választási törvény kimondta, hogy a választási kampánycsend 48 órával a választások előtt kezdődik, és a választási helységek bezárásáig tart. Mivel a választások napja szinte kivétel nélkül mindig szombat, és a szavazóhelyiségek reggel 7 órakor nyílnak, a kampánycsend két nappal korábban, tehát csütörtökön reggel 7 órakor lépett érvénybe.

Ebben az időszakban tilos volt bármiféle kampányolás, és nem volt szabad közzétenni a közvélemény-kutatások eredményeit sem. Ezt a rendelkezést a parlament többpárti konszenzussal eltörölte, hogy most júniusban először nem lesz a parlamenti választások előtt kampánycsend.

Érdekesség, hogy minden többi más választásnál, tehát az államfőválasztásnál, a regionális és helyhatósági választásnál továbbra is fennmarad a kampánycsend intézménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×