eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Egymást követik a politikai botrányok Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában a hamarosan választási verségre számító kormányzó Munkáspárt újabb botránnyal kénytelen szembenézni. Egy tényfeltáró tévéműsor rajtakapott három volt kormánytagot, akik pénzért hajlandók lettek volna lobbizni - a három volt minisztert felfüggesztették a parlamenti frakcióból, ami igen kínos a Munkáspárt számára.

Szégyen - ismerte el a brit kormányzó Munkáspárt parlamenti frakciója, amikor felfüggesztette az utóbbi évtized három meghatározó politikusának tagságát.

Stephen Byers volt közlekedési, Geoff Hoon volt védelmi és Patricia Hewitt volt egészségügyi miniszter a Channel 4 televízió Dispatches című tényfeltáró műsorának lett az áldozta. A stáb tagjai egy fiktív amerikai lobbiszervezet nevében fellépve, rejtett kamerával vettek fel beszélgetéseket politikusokkal.

Byers, aki már közeledési miniszterként is a brit sajtó virulens támadásainak céltáblája volt, egy "leintésre váró taxihoz" hasonlította magát, és arra utalt, hogy napi 7500 dolláros díjért hajlandó bevetni befolyását a kormánynál ahhoz, hogy a cég számára kedvező módon formálják a politikát. Hewitt és Hoon ennél szerényebb volt, ők csak 4000 dollár körüli összeget kértek.

Mindhárom politikus a brit Munkáspárt meghatározó alakja: Hoon volt például a védelmi miniszter az iraki háború kezdetén, és egyesek őt vádolták azzal, hogy kiadta a médiának a BBC-nek szivárogtató, majd öngyilkosságot elkövető fegyverzetellenőr, Dr David Kelly nevét.

Az exminiszterek tagadják, hogy rosszat tettek volna, a dokumentumműsor által rajtakapott egy-egy konzervatív és munkáspárti lord, illetve képviselő azonban parlamenti vizsgálatot kezdeményezett maga ellen. Byers a rejtett kamera előtt azt mondta, hogy titkos ügyletet kötött egy vasúti koncesszió megszüntetésére, és rávette a gazdasági minisztert az élelmiszercímkékről szóló szabályozás módosítására. Az érintettek tagadták, hogy ez történt volna.

Nagy-Britanniában, amely úgy tekint magára, mint a parlamenti demokrácia őshazájára, ez a botrány valószínűleg azért nem váltja ki a maximális sokkot, mert egy sor, közfelháborodást kiváltó affért követ. A közvélemény épphogy kezdte megemészteni a képviselő költségtérítési botrányát, amelynek most egy újabb változatáról is hallani: egy sor képviselő nyaralt ingyen más országok kormányainak kontójára, de ezt nem jelentette be a parlamenti hatóságoknál.

A szigetországban heteken belül választásokat tartanak, és a Gordon Brown vezette Munkáspárt vereségére számítanak. A Labour három parlamenti cikluson át kormányzott Nagy-Britanniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×