eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kirúgja az engedetleneket Medvegyev

Dmitrij Medvegyev orosz elnök meg akarja erősíteni tekintélyét, és értésre adta: elégedetlen, amiért lassan haladnak a reformok. Éppen ezért ezentúl elbocsátják azokat a hivatalnokokat, akik nem követik az utasításait.

Dmitrij Medvegyevnek az úgynevezett tandemokráciában - amikor is a nála befolyásosabb Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel közösen kormányoz -, a csendestárs szerepét szánták.

A kommentátorok és az orosz közvélemény jelentős része szerint Vlagyimir Putyin elnökként tér vissza, miután az alkotmány előírásainak megfelelően nem választathatta újra magát két periódus után, de Medvegyev távozásával ismét elfoglalhatná a hivatalt.

Utódja - vagy elődje - azonban egyre gyakrabban érezteti, hogy nem akar szürke végrehajtó maradni. A két éve hatalomra került Medvegyev azzal kampányolt, hogy modernizálja Oroszország nyersanyagokra épülő gazdaságát, és liberalizálja a politikai rendszert. Kedden azonban jelezte: elégedetlen, amiért nem sokat tudott elérni.

Egy videokonferencia során figyelmeztette az elnök által kinevezett kormányzókat és hivatalnokokat: elege van, hogy nem hallgatnak az utasításaira. "Kifogások vannak, de a lényeg az, hogy nem csináltak semmit. Azokat, akik nem hajtják végre az utasításokat, elbocsátjuk, és az utcára dobjuk" - keménykedett Medvegyev.

Az eseményről készült tudósítást az orosz tévéhiradók is bemutatták, az elnök pedig közölte: negyedévenként hasonló tanácskozásokat tart majd.

Medvegyev értésre adta, hogy szeretne magának egy második elnöki periódust, és megmutatta, hogy komolyan gondolja a bürokraták elleni fenyegetését. Februárban 18 belügyi illetékest, köztük 17 tábornokot bocsátott el Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd halála miatt, akitől a börtönben megtagadták az orvosi ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×