eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Súlyosak a gondok a hadseregben

Berlinben a hadsereg polgári főfelügyelője rossz bizonyítványt állított ki a katonaságnál uralkodó állapotokról. Kiváltképpen az egészségügyi ellátás terén mutatkozó nehézségeket ostorozta éves jelentésében.

Reinhold Robbe a védelmi minisztérium számára készített jelentésében rámutatott arra, hogy a katonanők hátrányos megkülönböztetése, sőt szexuális jellegű zaklatása ma is gyakori eset a hadseregben.

A frissen sorozottakat nem egyszer megalázó helyzetbe kényszerítik a feletteseik, de a neonáci színezetű tivornyákat sem sikerült teljesen felszámolni, holott az előző évek jelentései nyomán a parancsnokok nagyobb figyelmet szenteltek az ilyen kisiklásoknak.

A véderő strukturális felépítése is reformra szorul, mert komoly akadozások vannak a parancsnokságok közti együttműködésben.

Egyre nagyobb problémának tűnik az egészségügyi ellátás romlása is: sok esetben csak polgári orvosok bevonásával tudtak úrrá lenni a betegségeken, egyre kevesebb ugyanis a katonaságnál a mentőorvos, a sebész, a szemész és a fogász. Ennek is főleg anyagi okai vannak, mert a védelmi minisztérium kiadásaira is rányomja bélyegét az általános takarékosság.

A berlini törvényhozás által megbízott főfelügyelő szerint az Afganisztánba kivezényelt 2500 főből álló német alakulat egészségügyi ellátásában is komoly fennakadások vannak, és a bevetések során traumát elszenvedett katonák utókezelése sem biztosított.

A jelentés ugyanakkor elismeréssel méltatta a külföldre vezényelt egységek összetartását valamint találékonyságát a nehéz helyzetek áthidalására.

Reinhold Robbe öt évvel ezelőtt vette át a hadsereg feletti polgári ellenőrzést de jelezte, hogy most előterjesztett jelentése az utolsó, mert megválik tisztségétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×