INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

Drogbárók fészke a Nyugat-Balkán

Infostart

Drogcsempész nagyhatalom lett Szerbia, és manapság itt élnek a kábítószer-maffia főnökei is. Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint a Törökországból, illetve Afganisztánból nyugat felé áramló narkó a volt jugoszláv államokat érintve jut el az európai dílerekhez és a fogyasztókhoz. Évente 4-5 ezer csempészt tartóztatnak le, de többségük megússza pénzbírsággal vagy feltételes büntetéssel.

Szerbia és a jugoszláv utódállamok váltak a kábítószer csempészet központjává - jelentette az amerikai külügyminisztérium. Ennek egyik fő oka, hogy a balkáni országokban a határok illegálisan is könnyen átjárhatóak. Ráadásul mára ide költöztek a drog-maffia főnökei, akik akkor sem esnek kétségbe, ha többféle állampolgárságot, és az ezzel járó útlevelet kell felmutatniuk menekülés közben.

Az amerikai hírszerző szolgálat tudomása szerint csak Afganisztánból évente 80 tonna heroin érkezik Szerbiába. Innen Bosznián és Horvátországon keresztül terítik tovább az anyagot a nyugat-európai drogpiacra. A Dél-Amerikából származó kokaint is Szerbia veszi át, a marihuána pedig Montenegrón, Koszovón és Albánián keresztül jut el a Balkán nyugati területeire.

Most azonban a szerb hatóságok lekapcsoltak egy több mint két és fél tonnányi, fehér port tartalmazó szállítmányt, amelynek szerb illetőségű irányítója éppen szökésben van. Amerikai források szerint tavaly az első kilenc hónapban a szerb rendőrök 655 kiló kábítószert foglalt le, és 3600 gyanúsítottat állítottak elő. A jelentés megjegyzi, hogy előző évben Szerbiában 4200 drogdílert és csempészt tartóztattak le. Legtöbbjük megúszta pénzbírsággal vagy feltételes börtönbüntetéssel.

Nyílt titok, hogy a kábítószer-maffia a Vajdaságban igyekszik tisztára mosni a bevételt, leginkább ingatlanvásárlásokkal. A szerb parlamentben tegnap elhangzott, hogy már az óvodákat is bevonják a pénzmosásba. Az éppen szökésben lévő 39 esztendős Darko Sarics szerb kokainbáró egy napközi otthon számlájára vásárolt ingatlant.

Hanganyag: Nagy Nándor, Újvidék

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018