INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Bíróság előtt az "embercsempész" amerikai misszionáriusok

Infostart

Egy haiti bíró meghallgatta amerikai misszionáriusok egy csoportját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy gyerekeket próbáltak kicsempészni a katasztrófa sújtotta országból. A 33 állítólagos árváért közben jelentkeztek a szüleik.

Az idahói baptista csoportból öt nőt órákon át hallgatott ki egy haiti bíró, és szerdán a férfiak is megjelennek majd előtte. A misszionáriusokat - egyelőre nem hivatalosan - azzal vádolják, hogy 33 kisgyereket akartak egy busszal átvinni a Dominikai Köztársaságba, a hatóságok engedélye nélkül. A gyerekekre az Amerikai SOS gyermekfalvak nevű szervezet munkatársai vigyáznak, vezetőjük pedig elmondta: sok gyerek azt állítja, hogy élnek szülei.

Az állítólagos gyerekrablás körüli botrány árnyékot vetett a nemzetközi mentőakcióra, amelynek részeként egymillió otthontalan embert próbálnak ellátni. A pusztító katasztrófa szétzilálta a haiti jogrendszer is, és a helyi jogászkamara elnöke azt mondta: képtelenek lesznek megtartani a pert. Ezért nem zárják ki, hogy az amerikai igazságszolgáltatásnak adják át a letartóztatott amerikai állampolgárokat.

A Fehér Ház közölte: az ügy egyelőre a haiti hatóságok kezében marad. Jogi szakértők szerint az Egyesült Államok nem siet azzal, hogy saját bíróságai elé állítsa a misszionáriusokat, mert előfordulhat, hogy enyhe vagy felmentő ítélet születik.

A baptisták azt mondták: csak az árvákon akartak segíteni. Az a tény azonban, hogy dokumentumok és engedély nélkül akarták kivinni a gyerekeket az országból, embercsempészetnek minősülhet.

Szemtanúk szerint az amerikaiak megbíztak egy egyházi embert, aki ajtóról-ajtóra járva érdeklődött, hogy a családok oda akarják-e adni a gyerekeiket. Az egyik gyerek azt mondta: a szülei beleegyeztek, mert hatan vannak testvérek, és így eggyel kevesebbet kellett volna eltartani.

Tíz szülő már jelentkezett a gyerekeiért.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018