INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Optimisták a németek

Infostart / InfoRádió
A müncheni gazdaságkutató intézet, az IFO most közzétett felmérése arról tanúskodik, hogy a vállalatok jövőbe vetett bizalma egyre jobb. Mindez arra utal, hogy a gazdasági élet vezetői szerint az országnak sikerült a válságot maga mögött hagynia.

Az IFO intézet hangulati indexe a német gazdaság alakulásának mértékadó fokmérője. A pénzügyi válság kirobbanását követően az index mélypontra süllyedt, de a nyár eleje óta töretlenül emelkedik.

A német áruk iránti külföldi érdeklődés, kiváltképpen az Ázsiába irányuló export növekedése, ellensúlyozni tudta a lanyha belső fogyasztást. Január eleje óta azonban még a vártnál is nagyobb mértékben javult a vállalatok bizalmi hangulata.

Az IFO kimutatása szerint a decemberi 94,6 pontról januárra csaknem 96 pontra szökött fel az index, holott szakértői körökben inkább arra számítottak, hogy alig fogja meghaladni a 95 pontot. Még ennél is jobb a Münchenben működő kutatóközpontnak a kilátások megítélését tükröző indexe: ez 99 pontról 100,5 pont fölé emelkedett. Ezt 7 ezer különböző cég vezetőinek véleményére alapítják.

A Postabank közgazdásza szerint az IFO index alakulása arról tanúskodik, hogy a gazdasági élet irányítói bíznak a konjunktúra élénkítésére hozott kormányintézkedések sikerében.


A címlapról ajánljuk