eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Komoly gondokat okoz a hideg és a hó Kínában

Kínában olyan gondokat okozott hideg és a hóesés, hogy egyes tartományokban korlátozni kellett az áramszolgáltatást. A lakosokat arra sürgetik, hogy takarékoskodjanak a földgázzal is. A megugró energiaigények miatt apadtak az energiatermelésre használt szénkészletek.

A hó közvetlenül vagy közvetve az ipari termelésben és a mezőgazdaságban is gondokat okoz Kínában, ahol havas eső és szokatlan hideg köszöntött be a déli tartományokban is.

Sanghajban és a part menti tartományokban fagypont körülire esett a hőmérséklet, s ennek nyomán drámaian megugrott az energiafogyasztás. Ám a közlekedési gondok miatt akadozik a szénellátás, miközben az energiagyártók és a szénellátást biztosító cégek vitatkozni kezdtek az árakon.

Tudósítók szerint ez ahhoz vezethet, hogy áramszünetek jöhetnek és akadozhat az ipari termelés, ha folytatódik a rossz idő.

A kínai Elektromos Hálózatot Szabályozó Ügynökség hivatalos lapja, ha kicsit bürokratikusan fogalmazva is, de értésre adta: gondok lehetnek. "A szénellátás feltételei nem adnak okot optimizmusra" -fogalmazott a lap. Kína központi és keleti tartományaiban a készletek ugyanolyan alacsonyak, mint az év végén voltak.

Elemzők azonban azt is mondják, hogy még ez az állapot sem lassíthatja le komolyan Kína gazdasági növekedését. A 2008-as sokkal nagyobb fennakadások is alig mutatkoztak meg a GDP-ben - jegyezte meg a Reuters.

Az északi tartományokban - így a fővárosban, Pekingben is - központi fűtés működik, míg délen az embereknek jobbára maguknak kell beszerezniük a tüzelőt. Jelentések szerint azonban még a kiemelten kezelt Pekingben is korlátozták a fűtést a középületekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×