eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Mit nyújt egy ötcsillagos szálloda?

A nemzetközi normákhoz igazítják a francia szállodák minősítését, így ezentúl a turisták által a világ egyik leglátogatottabb országában is lesz ötcsillagos szálloda, az 1986 óta érvényes törvény ugyanis eddig maximum a négy csillagot tette lehetővé. A hétfőn megjelent kormányrendeletnek nem minden szállodás örül, az új minősítés megszerzéséhez ugyanis várhatóan tetemes beruházást kell végrehajtaniuk, ráadásul a minősítési eljárást öt évente meg kell ismételni.

A legnagyobb és leghíresebb szállodák, mint a Ritz, a Carlton, a Crillon vagy a Nizzai-i Negresco egy különleges kormányengedélynek köszönhetően már a nyár óta használhatják a kiválóságot tanúsító öt csillagot, és a turisztikai államtitkár szerint rövidesen további kétszáz létesítmény szerezheti meg ezt a minősítést.

Hogy a szállodák egyelőre nem kapkodnak a lehetőség után, annak részben a gazdasági válság az oka. A csillagok megszerzése ugyanis a legelőkelőbb hotelek számára azt jelenti, hogy közel háromszáz feltételnek kell legalább 95 százalékos arányban megfelelniük. A szobák alapterülete például nem lehet kisebb 24 négyzetméternél, az alkalmazottaknak pedig legalább két nyelvet - köztük természetesen az angolt - társalgási szinten kell beszélniük, ami Franciaországban komoly fejtörést okoz a tulajdonosoknak.

A szakmát tömörítő szervezetek 8-10 milliárd euróra becsülik azt az összeget, amelyet a következő években a szállodásoknak be kell fektetniük ahhoz, hogy épületeik és berendezéseik megfeleljenek az új előírásoknak. Erre azonban nem mindenki lesz képes, figyelmeztet Mark Watkins, a szállodák korszerűsítését célzó országos bizottság elnöke, aki úgy véli, hogy az elfogadott reform alapvetően a nagy szállodaláncoknak kedvez, és arra számít, hogy az elvégezendő munkálatok magas költségei miatt a következő három évben 3-4000 magánszálloda szűnhet meg az országban.

Az új szabályozás egyébként nem csupán az elit, hanem az alacsony kategóriás szállodákat is érinti, és a vendégek számára az egyik, kifejezetten pozitív újdonsága az, hogy megszűnnek a nulla csillagos szállodák. Ezentúl a legalacsonyabb minősítés az egy csillag lesz, ami a szakmai szervezetek szerint nagyobb biztonságot és átláthatóságot biztosít a fogyasztóknak. Az egy csillag ugyanis azt fogja jelezni, hogy ezekben a szállodákban is biztosítottak az elemi higiéniai feltételek, ami eddig egyáltalán nem volt magától értetődő dolog.

Már csak azért sem, mert a korábbi minősítések jelentős részét 1986-ban adták ki, márpedig az Országos Szállodaszövetség egyik vezetője szerint számos olyan hotel működik ma Franciaországban, ahol azóta, azaz huszonhárom éve, semmilyen felújítási munkát nem hajtottak végre.

Reform ide vagy oda, a Franciaországba látogató turistáknak továbbra is érdemes odafigyelniük a szállás kiválasztásakor, a vécé és a fürdőszoba ugyanis csak a harmadik csillagtól kötelező a szállodai szobákban, amit egyébként a már említett Mark Watkins erősen kifogásol, szerinte ugyanis ez azt mutatja, hogy a fogyasztókat nem vonták be eléggé a döntést megelőző szakmai tárgyalásokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×