INFORÁDIÓ
2022. január 25. kedd
Pál

Beteget jelentettek - többen, mint valaha

Infostart

Németországban a statisztikai adatok rögzítésének megkezdése óta sohasem volt annyira alacsony a betegség miatt távolmaradó alkalmazottak száma, mint a végéhez közeledő évben. A dolgozók - átlagosan - a kötelező munkaidő alig 3 százalékát töltötték táppénzen.

Az elmúlt esztendőben egy német alkalmazott átlagosan csaknem hét és fél napot maradt otthon betegség miatt. Ez rekordnak számít az ide vonatkozó statisztikák feljegyzésének bevezetése óta.

Megfigyelők szerint a pénzügyi válságból eredő súlyos gazdasági helyzet miatt az alkalmazottak csak komoly betegség esetén merik igénybe venni a táppénz lehetőségét. Még tíz évvel ezelőtt is közel másfél százalékkal volt magasabb a távolmaradások aránya egészségügyi okokból.

A nürnbergi központi munkaügyi hivatal közlése szerint az alkalmazottak körében fokozódik az állás elvesztésétől való félelem és így sokan még lázasan is megjelennek munkahelyükön, ezt azonban az egészségügyi minisztérium több nyilatkozatban is ostorozta, mert a beteg alkalmazottak járványok terjesztői lehetnek, ami jóval nagyobb kárt okoz a nemzetgazdaságnak, mint az egyes dolgozók átmeneti távolmaradása.

Nemekre lebontva a nők némileg többet hiányoztak, mint a férfiak. A legtöbb táppénzes általában hétfőn maradt távol munkahelyétől, a hónapokat véve alapul pedig az április bizonyult a betegségek időszakának.

A legtöbben izom- és csontfájásra, sérülésekre vagy légúti panaszokra hivatkozva jelentettek beteget.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018