eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Ne lepődjön meg, ha szigorúbban vizsgálják át a reptereken!

A brit belügyminiszter szerint feltételezhető, hogy a nigériai fiatalember nem egyéni kezdeményezésből kísérelte meg karácsony napján az Amerikába tartó repülőgép felrobbantását, Londonban szervezhette be az al-Kaida, tehát nyomozást rendelt el az ügyben. Az incidens miatt szigorították az Egyesült Államokba induló légi utasok ellenőrzését, nem vihető fel a gépekre laptop és leszállás előtt egy órán át minden utasnak ülve kell maradnia.

A brit elhárítás sejtése szerint a 23 éves nigériai merénylő, Umar Farouk Abdulmutallab részéről nem egyéni akció volt a repülőgép-robbantási kísérlet, nem önállóan tervelte ki, hogy vegyianyag-kötést erősít a lábára és ezt injekció útján robbantja fel. A műveletre betanították, de szerencsére nem járt sikerrel, csak ő szenvedett égési sebeket, és könnyű volt ártalmatlanná tenni.

A brit elhárítás a fiatalember londoni kapcsolatait deríti fel. Abdulmutallab már előzőleg megfigyelési listán volt, amióta diák-vízum kérelmét elutasították, mert egy olyan kollégiumba jelentkezett, amely fedőszervként működött, és iszlám vallási fanatikusok gyűjtőhelye volt.

Az al-Kaida az incidens előtt négy nappal Jemenből videón adott ki figyelmeztetést, hogy pokolgéppel sújt le - mint megszövegezte - "Isten ellenségeire".

A merénylő nigériai multimilliomos bankár apja két hónappal korábban hívta fel a hatóságok figyelmét Abdulmutallabra, miután a fiatalember Jemenbe utazott arab tanfolyamra és vallási képzésre, majd megszakította kapcsolatát a családdal.

A merényletkísérlet miatt azonnal ellenőrzési szigorításokat vezettek be az Amerikából induló és oda tartó légijáratok utasai számára. Emiatt öt órás késések voltak. Ezentúl a kézicsomag tartalmát megvizsgálják, az ajándékok csomagolását ki kell bontani és az utasokat végigtapogatják. Laptopot nem lehet felvinni a gépre, és az utazás utolsó órájában nem szabad felállni, a vécék bezárnak.

Angliában egyrészt annak a lehetőségét mérlegelik, hogy az amerikai járatokon úgynevezett légi marsallokat, azaz biztonsági őröket alkalmazzanak. Ilyenek működnek már amerikai légitársaságoknál, de a merényletkísérlet által érintett gépen nem volt őr. Az égő nadrágú nigériait egy fiatal holland utas nyomta le a földre.

Felmerült a legújabb típusú utas átvilágító készülékek általános alkalmazásának terve is. Ezek azonban darabonként egymillió dollárba kerülnek, és bevezetésüknek sok ellenzője van, mert az utasokat meztelenül mutatják a képernyőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×