eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A gazdagok számláiról a szegényekére utalta a pénzt egy bankár

"Robin Hood-bankárnak" nevezték el azt a német banki alkalmazottat, aki éveken át a gazdag ügyfelek pénzéből segítette a szegényeket. A felfüggesztett börtönre ítélt nő egy vidéki fiókban dolgozott és úgymond "pénzt kölcsönzött" az adósságba került ügyfeleknek.

Ezekben a nehéz időkben a bankárok nem a világ legnépszerűbb csoportja - jegyzi meg az esetről tudósító Guardian. Egy német dolgozó azonban rácáfolt az előítéletre, bár jótékonyságával majdnem börtönbe került.

A Robin Hood-bankárnak nevezett 62 éves asszony egy vidéki bankban dolgozva fedezte fel, hogy a gazdag ügyfelek éveken át nem nyúltak gyakran hat számjegyű egyenleggel rendelkező számláikhoz. Ezzel szemben a szegényebbek úsztak az adósságban és küszködtek a visszafizetéssel.

Ezt nem tudta elviselni, ezért elkezdett a gazdag ügyfelek számláiról kölcsönvett pénzekkel "hitelezni" azokat, akiknek gondjaik támadtak. Engedélyezte például az A-hitelt azoknak, akik erre nem lettek volna jogosultak, majd a gazdagok számláiról átmozgatott pénzekkel csökkentette papíron tartozásukat, hogy azok legalább kevesebb kamatot és büntetést fizessenek.

Ezt a tevékenységét 2003 és 2005 között észre sem vették. Azután bukott le, amikor már nemcsak magánszemélyeket, hanem egy megszorult taxivállalatot is elkezdett segíteni.

A nő személyazonosságát nem fedték fel. Ügyvédje elmondta, hogy egy centet sem tett el magának, kizárólag a rossz anyagi helyzetbe kerültek iránti együttérzés mozgatta.
Az érvelés a bírót is meghatotta, mert az ítélethozatalkor azt mondta: "Nehéz megfelelő büntetést kiszabni. Egyfelől ott van a jelentős anyagi veszteség, másfelől viszont a jótékonyság." A Robin Hood bankár így négy év börtön helyett 22 hónapos felfüggesztett büntetést kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×