eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagyobb veszélyt jelent a szezonális influenza, mint az új vírus

Nagy-Britanniában a szezonális influenza nagyobb veszélyt jelent, mint az újinfluenza. A H1N1 megbetegedések száma csökken.

Nagy-Britanniában minden lakos, akár állampolgár, akár nem, tagja az egészségügyi ellátás rendszerének, regisztrálva van a körzet orvosi rendelőjében, tehát nyilvántartják azt is, hogy a kora, esetleges krónikus betegsége vagy immunproblémái miatt veszélyeztetett-e az újinfluenza által.

Minden rendelő kapott 500 adag vakcinát, hogy a leginkább veszélyeztetetteket beolthassa. Az érintettek levélben kaptak értesítést a lehetőségről.

Október 21-én kezdődött a járványmegelőzés, elsőnek a kórházban fekvő súlyos betegek, a fertőzésnek kitett egészségügyiek, az állapotos nők és a gyerekek kaphattak oltást.

Ami azt illeti, a nyár eleji csúcs óta Nagy-Britanniában fokozatosan csökken az újinfluenza esetek száma. A több mint hatvan millió lakosú szigetországban a múlt héten 64 ezer megbetegedést észleltek. Vannak nagyon súlyos esetek is, de a legtöbb megfertőzött tünetei enyhék. Az újinfluenzások között több a gyerek, mint az időskorú. Iskolabezárásokra Angliában is sor került.

A brit egészségügyi hatóságok júliusban még riasztó előrejelzéseket tettek közzé, 65 ezer halálesetre készültek. Ezt újabban, másodízben is kiigazították. A legújabb becslés szerint legrosszabb esetben ezer halálos áldozatot követel az újinfluenza, kevesebbet, mint a betegség szezonális válfaja, amely négy, rossz években nyolc ezer halált okoz.

Tekintettel az adatokra, a britek kezdenek közömbössé válni az újinfluenza fenyegetésével szemben, csak 46 százalékuk él az oltás lehetőségével. Sokan mellékhatásoktól tartanak, különösen az állapotos nők.

A brit ellenanyag tartalékok olyannyira kielégítőek, hogy ezek 10 százalékát felajánlották egyrészt a fejlődő országoknak, másrészt készenléti célokra az Egészségügyi Világszervezetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×