INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

Kupleráj a Nemzeti Galériában

InfoRádió / MTI

November 18-ától nagy közönségsikerre és kemény bírálatokra számíthat London legtekintélyesebb képzőművészeti múzeuma, a National Gallery. Hagyományaitól eltérően, két amerikai kortárs művész installációs munkáját mutatja be, s ez nem más, mint az amszterdami vöröslámpás negyed azon híres-hírhedt utcájának egy részlete, ahol az örömlányok kirakatokban kínálják a bájaikat.

A kaliforniai művészházaspár, Ed Kienholz és Nancy Reddin 1983 és 1986 között készítette el az amszterdami Hoerengracht utca egy rövid szakaszának a mását, a kirakatfülkékkel, s bennük az álldogáló, vetkőző, piperézkedő prostikkal. Nem annyira csábosak, mint inkább melankolikusak és kiszolgáltatottak.

A néhai Ed Kienholz szobrász 1972-ben, egy Los Angeles-i partin ismerkedett meg a fotóművész Nancy Reddinnel, elvette feleségül, és attól kezdve együtt alkották installációkat. Kienholz akkor már közismert volt meglehetős botrányt keltett műveiről, például arról a kompozíciójáró, ami egymásba bonyolódott szerelmes párt ábrázol egy autó hátsó ülésén. Az életből merített témákat fotografikusan megjelenítő amerikai stílusiskola tagjai "funk artnak" nevezték el művészetüket.

A néhai Ed Kienholz és özvegye, Nancy Reddin legnagyobb méretű installációja az amszterdami örömlányok utcájának ábrázolt részlete. Miért mutatja be november 18-ától a tekintélyes brit National Gallery? Nicholas Perry igazgató célja egymás mellé helyezni olyan németalföldi klasszikus mesterek, mint Vermeer vagy De Hooch utcaképeit és a 20-ik század képzőművészetének e jellemző képviselőjét.

Az installáció részletesen mutatja be a helyszínt. A két művész modell-lányokról mintázta alakjait, és ott vannak mellettük a kirakat-fülkékben a tárgyak, amiket kezük ügyébe készítettek: a rúzsok, csipkés alsóneműk, kézitükrök, lavórok, törülközők. Mindent vastag, lecsorgó lakkréteg borít, az alakokat, a tárgyakat, a piszkos fűtőtesteket, a téglafalat, jelezve, hogy plasztik világ ez. Színes lámpák villognak, az egyik fülkéből zene szól. A másikban öleb hever az örömlány mellett.

Az 1980-as évek óta sokat változott a Hoerengracht, kevesebb a kirakat és nagyobb a tisztaság. De az amszterdami régi városnegyed hangulata még olyan, mint Vermeer idején volt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018