eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A GM 10 ezer embert rúgna ki az Opeltől

A General Motors elnöke az Opel németországi fejlesztési központjában tárgyal az autógyár jövőjéről. Az amerikai anyavállalat az autógyár nyereségessé tételére kereken 10 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi.

Egy héttel az Opel megtartásáról hozott döntés bejelentése után az autógyár amerikai anyavállalata, a General Motors elnöke Németországba érkezett, hogy az Opel rüsselsheimi központjában a gyár vezetőségét és az alkalmazottak érdekvédelmi képviseleteit tájékoztassa a Detroitban kidolgozott szanálási tervekről. Jól értesült forrásokat idéző lapjelentések szerint a General Motors kereken 10 ezer Opel-alkalmazottól akar megválni.

A legnagyobb leépítést, nyolcezer dolgozó elbocsátását Németországban tervezik, míg az Opel spanyolországi, nagy-britanniai és lengyelországi telephelyein nincs szó áramvonalasításról.

Az Opel üzemi tanácsának elnöke az Európai Unió versenyjogi biztosához fordult és azt kérte, akadályozza meg, hogy az Opel ügyében érintett tagállamok kormányai az állások megőrzésére tett ígéret ellenében anyagi támogatást bocsássanak a General Motors rendelkezésére. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy fontolóra vette azon országok illetékes minisztereinek az egybehívását, amelyekben Opel autógyárak vannak. Ezek az országok az elmúlt hónapokban már többször is tartottak miniszteri értekezleteket Brüsszelben.

Az Európai Bizottság nemrég kifogást emelt az ellen, hogy a berlini kormány aktívan támogatta a Magna nevű osztrák-kanadai beszállítócéget az Opel átvételére. Kiszivárgott hírek szerint a General Motors elnöke, Henderson határozottan pártolja, hogy az Opel Művek élére a Magna távozó elnöke, Herbert Demel kerüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×