eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Fotó: Sebastian Voortman: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1548769/
Nyitókép: Sebastian Voortman: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1548769/

Fél perc alatt rájöhet, hogy mennyire öregedett meg

Nem kell orvos ahhoz, hogy akár otthon is megállapítsuk, hol tartunk az öregedésben.

Egy új tudományos kutatás szerint az egy lábon való egyensúlyozás képessége az életkorral összefüggő hanyatlás rendkívül megbízható mutatója, amely felülmúlja az olyan hagyományos mérőszámokat, mint a fogóerő és a járási sebesség – írja a studyfinds.com ismeretterjesztő portál alapján az atv.hu.

A világhírű Mayo Clinic által készített vizsgálat során a kutatók 40 egészséges felnőttet vizsgáltak különböző erő-, egyensúly- és járásvizsgálatokkal.

Ami iagzán fontos, hogy a kevésbé ügyes labunkon kell állni. A nem domináns lábon végzett teszt mutatta a legjelentősebb csökkenést az életkor előrehaladtával. Évtizedenként körülbelül 2,2 másodpercet.

A kutatók megállapították, hogy a kétlábon mért egyensúly az életkor előrehaladtával egyre nagyobb kilengést mutatott, különösen, amikor csukott szemmel vizsgálták.

A markolás és a térd ereje szintén csökkent, de lassabb ütemben, mint az egylábú egyensúlyozásé.

Érdekes eredményt adott a nemek közötti megoszlás is: bár a fiatal férfiak előnyben voltak a nőkkel szemben nagyobb kezdeti erőt mutattak, később ez a különbség megszűnt, és mindkét nemnél az életkor előrehaladtával az egyensúly és a koordináció hasonló mértékben romlott.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×