eur:
391.38
usd:
361.11
bux:
73511.06
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
SAINT-PAUL-LES-DURANCE, FRANCE -  AUGUST 7:  Workers make the Super Conducting magnets at an ITER facility which is part of a mega construction effort taking place in Southern France where countries are collaborating to create a miniature sun on earth on August 7, 2019 in Saint-Paul-les-Durance, France. The USA, Russia, South Korea, China, Japan, the European Union and India are all collaborating on the project as equal partners. The project, called the ITER project or The Path, aims to harness the benefits of fusion power, using the process of two heavier atoms of Hydrogen fused together to produce literally unlimited quantities of energy from a relatively non-polluting source. This is unique since it will house the coldest place in the universe and also within a few metres it will house the reactor that mimics the Sun, creating temperatures of about 150 million degrees Celsius. At a cost of 20 billion Euros the ITER project is the most expensive scientific project on Earth and is expected to start operati
Nyitókép: Pallava Bagla/Corbis via Getty Images

„Erre várt a világ”, de még nincs ok a pezsgőbontásra

Elkészült a világ legnagyobb magfúziós reaktora, 15 évig azonban még nem fog élesben működni.

A 19 hatalmas tekercsből álló fúziós reaktor, az ITER eredetileg 2020-ban kezdte volna meg tesztüzemét Franciaországban, ám a csúszások miatt csak mostanra sikerült az utolsó mágnestekercset is beszerelni. A reaktor így a tudósok szerint legkorábban 2039-ben tud majd valóban működni. Vagyis

a fúziós energia nagy valószínűséggel nem érkezik meg időben ahhoz, hogy megoldást jelentsen az éghajlati válságra

– írja a livescience.com alapján az economx.hu.

„Az ITER késlekedése kétségtelenül nem jó irányba halad” – nyilatkozta nemrégiben Pietro Barabaschi, az ITER főigazgatója, aki szerint nem lenne bölcs dolog arra várni, hogy a magfúzió majd megoldja az emberiség jelenlegi problémáit.

A világ legnagyobb magfúziós reaktora 35 ország – köztük az Európai Unió valamennyi tagállama, valamint Oroszország, Kína, India és az Egyesült Államok – együttműködésének eredménye, amely a Földet árnyékoló mágneses mezőnél 280 ezerszer erősebb mágneses mező előállítására képes.

A reaktor lenyűgöző felépítése hasonlóan magas árcédulával jár. Az eredetileg 5 milliárd dollárra kalkulált reaktor költségei mostanra 22 milliárd dollárra duzzadtak, és várhatóan további 5 milliárd dollár szükséges a további költségek fedezésére. Ezek az előre nem látható kiadások és késedelmek állnak a másfél évtizedes csúszás hátterében – olvasható.

A tudósok már több mint 70 éve próbálják hasznosítani a magfúzió erejét. Ezzel óriási mennyiségű energiát lehetne előállítani anélkül, hogy üvegházhatású gázokat vagy hosszan tartó radioaktív hulladékot termeljenek.

Címlapról ajánljuk
Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×