eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Gyógynövénnyel kezelte sebeit az orángután

A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe.

A világon először fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orángután Indonéziában - közölték a németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai.

A Rakus nevű orángután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni azt. Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harc során sebesült meg.

"Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem" - mondta Laumer.

A tudósok szerint az állat sebe később nem fertőződött el. A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe. Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×