eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19
Nyitókép: Xesai/Getty Images

Különös tanulmány látott napvilágot a Covidról

Az UNSW Sydney Kirby Intézet és a Sydney-i St Vincent Kórház által készített új tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés utáni hosszú távú (long) Covid-tünetek a betegek többségénél idővel megszűnnek, ráadásul jóval hamarabb, mint eddig feltételezték.

A Nature Communications folyóiratban közzétett ADAPT-tanulmány az első ausztráliai koronavírus-hullám során megfertőződött embereket és egy megfelelő kontrollcsoportot követett két éven keresztül. Az önbevalláson alapuló egészségügyi információkat részletes vérmintaelemzéssel kombinálták. 2022 januárjában a Kirby Intézet csapata kimutatta, hogy a „hosszú Covid” klinikai tünetek a fertőzés után nyolc hónappal összhangban vannak a tartós gyulladásos választ jelző biomarkerekkel.

Chansavath Phetsouphanh, a tanulmány vezető szerzője ugyanezen csoport vérmarkereinek jelentős javulásáról számolt be 24 hónappal a megbetegedés után. A legtöbb minta esetében a kóros immunműködést jelző biomarkerek megszűntek. A laboratóriumi adatok korreláltak a betegek önbevallásaival is, 62 százalékuk az életminősége és egészségi állapota javulásáról számolt be – idézi a Portfolio.

Gail Matthews professzor megjegyezte, hogy bár biztatók az adatok, a betegek körülbelül egyharmada még mindig az életminőségét érintő folyamatos tünetekről számolt be.

Anthony Kelleher professzor figyelmeztetett arra, hogy az eredmények egy speciális, nem oltott kohorszra (csoport) vonatkoznak, amely a Covid-19 egy korai törzse okozta a fertőzést, általában enyhe vagy mérsékelt kezdeti tünetekkel. Hangsúlyozta azonban, hogy a tanulmány optimizmusra ad okot, mivel a legtöbb, hosszú ideig tartó szimptómáktól szenvedő embernél a tünetek és a biomarkerek idővel jelentősen javulnak.

A The Lancet általános orvosi folyóirat korábbi becslései szerint a long-covid körülbelül 65-70 millió embert érinthet.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×