eur:
394.33
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A man in a white shirt sits on a laptop in a dark room. with light shining down. internet concept addiction.topview.Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Jó vonatra ültünk a digitális képességek fejlesztése világában

Rövid idő alatt 10 százalékot javultunk a digitálisképesség-rangsorban, előzve Litvániát, Olaszországot, Szlovéniát és Németországot is.

Az Eurostat Mfor által idézett listája szerint Magyarország nagyot lépett előre a digitális képességek szerinti rangsorban. A számokról szóló összefoglaló szerint tavaly a 16 és 74 év közötti uniós polgárok 55 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, a legmagasabb számot Hollandiában (83 százalék) és Finnországban (82 százalék) jelentették. Magyarországon ebben a korosztályban 58,9 százalék rendelkezik alap digitális készségekkel, ami meghaladja az európai átlagot, először a felmérés történetében; 10 százalékos növekményt értünk el, megelőztük Litvániát, Olaszországot, Szlovéniát és Németországot.

A digitális írástudás öt digitális kompetenciaterületet és összesen 21 digitális kompetenciát határoz meg. A digitális kompetencia területek közé tartozik

  • az információs és adatműveltség,
  • a kommunikáció és együttműködés,
  • a digitális tartalomkészítés,
  • a biztonság és
  • a problémamegoldás.

A legújabb kutatások szerint pedig a következő tíz évben tízből kilenc munkahely betöltéséhez nélkülözhetetlenek lesznek az ilyen típusú kompetenciák.

Az idősebb korosztály igen lemaradónak tűnik a felmérés szerint; a különböző korcsoportokba tartozó nők között még szembetűnőbb volt a kontraszt: a 25-34 éves hölgyek 71 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, míg a 65-74 évesek mindössze 25 százaléka. A 16-24, 25-34 és 35-44 éves korcsoportban több nő rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, mint férfi társaik. A 45 év felettiek körében fordított a helyzet, a férfiaknál magasabb volt az arány - az idősebb korcsoportokban nőtt a nemek közötti különbség.

A DESI-felmérés szerint továbbra is rendkívül alacsony a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k, a nagy adathalmazokat feldolgozó, a felhőalapú szolgáltatásokat igénybe vevő vagy mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalkozások aránya.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×