eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A man in a white shirt sits on a laptop in a dark room. with light shining down. internet concept addiction.topview.Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Jó vonatra ültünk a digitális képességek fejlesztése világában

Rövid idő alatt 10 százalékot javultunk a digitálisképesség-rangsorban, előzve Litvániát, Olaszországot, Szlovéniát és Németországot is.

Az Eurostat Mfor által idézett listája szerint Magyarország nagyot lépett előre a digitális képességek szerinti rangsorban. A számokról szóló összefoglaló szerint tavaly a 16 és 74 év közötti uniós polgárok 55 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, a legmagasabb számot Hollandiában (83 százalék) és Finnországban (82 százalék) jelentették. Magyarországon ebben a korosztályban 58,9 százalék rendelkezik alap digitális készségekkel, ami meghaladja az európai átlagot, először a felmérés történetében; 10 százalékos növekményt értünk el, megelőztük Litvániát, Olaszországot, Szlovéniát és Németországot.

A digitális írástudás öt digitális kompetenciaterületet és összesen 21 digitális kompetenciát határoz meg. A digitális kompetencia területek közé tartozik

  • az információs és adatműveltség,
  • a kommunikáció és együttműködés,
  • a digitális tartalomkészítés,
  • a biztonság és
  • a problémamegoldás.

A legújabb kutatások szerint pedig a következő tíz évben tízből kilenc munkahely betöltéséhez nélkülözhetetlenek lesznek az ilyen típusú kompetenciák.

Az idősebb korosztály igen lemaradónak tűnik a felmérés szerint; a különböző korcsoportokba tartozó nők között még szembetűnőbb volt a kontraszt: a 25-34 éves hölgyek 71 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, míg a 65-74 évesek mindössze 25 százaléka. A 16-24, 25-34 és 35-44 éves korcsoportban több nő rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, mint férfi társaik. A 45 év felettiek körében fordított a helyzet, a férfiaknál magasabb volt az arány - az idősebb korcsoportokban nőtt a nemek közötti különbség.

A DESI-felmérés szerint továbbra is rendkívül alacsony a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k, a nagy adathalmazokat feldolgozó, a felhőalapú szolgáltatásokat igénybe vevő vagy mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalkozások aránya.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×