eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vibrant red and green aurora borealis above the birch tree forest in Fairbanks, Alaska.
Nyitókép: Patrick J. Endres/Getty Images

Sarki fény Magyarországon – nézzen csak az égre!

2024 rendkívül különleges évnek ígérkezik a sarki fény láthatósága szempontjából, ugyanis nemcsak a sarkköri vidékeken, hanem Dél-Európában és Magyarországon is igen nagy eséllyel fog várhatóan többször felvillanni az aurora borealis.

Tavaly novemberben teljesen szokatlan módon az éjszakai égbolt Dél-Angliától Szlovéniáig többször is bíborvörös színben pompázott a szokatlanul erős északi fény miatt. A rendkívül látványos égi jelenség Magyarországról is észlelhető volt.

A sarki fényt a naptevékenység okozza – főként a napviharok egy típusa, a koronakidobódás, amely elektromos töltésű gázt és részecskéket bocsát ki az űrbe. (…) Az oxigén zöld – a leggyakrabban látható szín –, valamint vörös fényt bocsát ki az egyesült királyságbeli Lancaster Egyetem Aurora Watch nevű kutatóközpontja szerint. A nitrogén a NASA szerint kék és lila színben világít. Erről bővebben itt írtunk.

Napfizikusok a múlt novemberi sarki fény felragyogása előtt közvetlenül egy nagy kitörést figyeltek meg a Nap felszínén, ezért a geomágneses aktivitás kiugrását jelezték az ezt követő napokra – írja az Origo, hozzátéve: az északi fény általában a mágneses pólustól számított és nagyjából háromezer kilométeres átmérőjű körön belül szokott felvillanni. Ha azonban egy nagyobb CME (Coronal Mass Ejection), vagyis koronakidobódás történik, ez a kör esetenként jelentősen kitágulhat.

A koronakidobódások a Nap mágneses terének instabilitására vezethetők vissza. Ha a Föld pont a koronakidobódás irányába fekszik, akkor erős mágneses viharok alakulhatnak ki, és a Napból érkező nagy energiájú részecskék a magnetoszférával ütközve komoly zavarokat okozhatnak az elektromos hálózatokban. Ilyen esetben pedig még az alacsonyabb szélességi körökön is jelentősen megnő az északi fény felvillanásának valószínűsége. Ez történt tavaly novemberben, amikor a sarki fény szenzációs színskáláját egészen az olaszországi Pugliáig és a görögországi Közép-Macedóniáig lehetett látni.

Ismeretes, a Nap tizenegy éves ciklusokon megy keresztül, amelyben a kitörési aktivitás szintje ingadozik. A legutóbbi, 25. ciklus 2019 decemberében napminimummal kezdődött – ez egy olyan időszak, amikor a Nap ugyan aktív, de csendesebb és kevesebb napfolt van rajta. Most a maximum felé haladunk, amely 2024-re, 2025-re várható.

Éppen ezért idén sokkal nagyobb eséllyel láthatunk északi fényt még Magyarország területéről is, elsősorban a tavaszi és az őszi napforduló idején. Úgy tűnik, hogy 2024-ben az északi fény sokkal erősebb és gyakoribb lesz, mint bő egy évtizede volt.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×