eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Robin Goodlad/Twitter

Itt vannak az okok, amiért most olyan gyakori a sarki fény

A fényjelenség általában az Északi-sarkvidékre és az Antarktiszra korlátozódik, az elmúlt időszakban azonban nem csak ezeken a területeken figyelték meg.

Az elmúlt napokban Colorado államban, Anglia délkeleti részén és Új-Dél-Walesben is észleltek sarki fényt: a repülőgépek pilótái kitérőket tettek annak érdekében, hogy utasaik teljes szépségükben csodálhassák meg a fényjelenségeket – írja a CNN. Az easyjet Reykjavikból Manchesterbe tartó járatának pilótja 360 fokos fordulatot is tett, hogy utasai jól láthassák a jelenséget.

A sarki fényt a naptevékenység okozza – főként a napviharok egy típusa, a koronakidobódás, amely elektromos töltésű gázt és részecskéket bocsát ki az űrbe. Amikor ezek az elektromos részecskék elérik az északi és déli pólusok mágneses mezővonalait – ami általában három napot vesz igénybe –, belépnek a Föld légkörébe.

A részecskék és az energia kölcsönhatásba lépnek a légkörben lévő gázokkal, és különböző színű fényt bocsátanak ki az égbolton. Az oxigén zöld – a leggyakrabban látható szín –, valamint vörös fényt bocsát ki az egyesült királyságbeli Lancaster Egyetem Aurora Watch nevű kutatóközpontja szerint. A nitrogén a NASA szerint kék és lila színben világít.

A tiszta időjárás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a sarki fény láthatóbbá váljon.

A NASA kutatói február utolsó hétvégéjén két M osztályú napkitörést észleltek, amelyek koronakidobódásokhoz vezettek, kiváltva a közelmúltban tapasztalt fokozott geomágneses aktivitást és létrehozva a lenyűgöző sarki fényt. A NASA a legkisebb napkitöréseket A osztályúnak nevezi, ezt követik a B, C, M és X osztályú napkitörések, az utóbbiak a legnagyobbak. Kedden egy másik napkitörés csak egy árnyalattal az X osztályú alatt tört ki az EarthSky szerint, igaz, koronakidobódás nélkül.

Ez az intenzív geomágneses hullámzás a következő napokban enyhülni fog, így ritkábban észlelhetünk sarki fényt. A következő néhány évben ugyanakkor

gyakoribbá válhat a sarki fény megjelenése a szokásostól délebbre

– mondta Robert Massey, a Királyi Csillagászati Társaság ügyvezető igazgatója.

A Nap 11 éves ciklusokon megy keresztül, amelyben a kitörési aktivitás szintje ingadozik. A legutóbbi, 25. ciklus 2019 decemberében napminimummal kezdődött – ez egy olyan időszak, amikor a Nap ugyan aktív, de csendesebb és kevesebb napfolt van rajta. Most a maximum felé haladunk, amely 2025-re várható.

Massey szerint ebben az időszakban a sarki fényt okozó naptevékenységek egyre gyakoribbak lesznek, ahogy közeledünk a napmaximum felé.

Érdekesség, hogy a Naprendszer más bolygóin is tapasztalni lehet a sarki fényt: a Jupiter látványos színekben fürdik a pólusainál, bár a 2021-ben közzétett kutatás szerint az erőteljes sarki fényt ott más mechanizmus okozza, mint a Földön.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×