eur:
384.54
usd:
353.51
bux:
69915.75
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Agresszív vírus támadja a windowsos számítógépeket – azonnal lépni kell

Egy új vírus néhány kattintás után minden bizalmas adatot illetéktelen kezekbe juttat a számítógépről.

Phemedrone Stealer a neve az új veszélyes kártevőnek, melyet már aktívan kihasználnak. A támadást a Windows SmartScreen sérülékenysége teszi lehetővé, ezért a Windowst futtató számítógépek a célpontjai – írja a hvg.hu.

A sérülékenységet a Microsoft 2023 novemberében már javította, de csak azoknak védett a gépe, akik installálták a javítást. Aki ezt nem tették meg, veszélyben vannak, mert a Phemedrone Stealer a Windows beépített védelmét, a Defendert is gond nélkül megkerüli, és amit azután csinál, az valóságos adatvédelmi rémálom.

A támadás nulladik lépése, hogy a felhasználó rákattint egy fertőzött hivatkozásra – ezt megnyitva letöltődik egy kártékony fájl, melyre ha a felhasználó rákattint, indul is a támadás. A kártevő a gép védelmi vonalain minden további nélkül átlép, és elkezdi keresni a felhasználó adatait: a böngészőkben tárolt adatok (jelszavak, sütik, előzmények) mellett az üzenetküldő platformok adatait is viszi. Ráadásul a kártevő képernyőképeket készít, és rendszerinformációkat is gyűjt, például, hogy milyen hardverről van szó, de a felhasználó helyadatait is viszi.

Miután begyűjtött minden adatot, először a rendszerinformációkat továbbítja a támadónak, majd egy tömörített fájlban minden más adatot is elküld.

Címlapról ajánljuk

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Óvatos emelkedést láthatunk egyelőre a kontinens tőzsdéin, a magyar piacon izgalmas sztoriból nincs hiány, ugyanis kilőtt ma (is) a Delta részvénye. Érdekes fejlemények zajlanak a kriptopiacon is, ugyanis több mint 100 ezer bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×