eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Solar prominences, the atmosphere of the star and its activity. The star has a series of coronal discharges and demonstrates a solar wind above its surface
Nyitókép: vitacopS/Getty Images

Aggasztó dologra figyelmeztetnek a kutatók a Nappal kapcsolatban

Indiai kutatók számítása szerint az aktuálisan zajló, 25. napciklus 2024 elején érhet el eddigi csúcsára, és ezt a földi kommunikációs rendszerek felhasználói is megérezhetik.

A Nap tevékenysége ciklusokra osztható fel. A központi csillagunk jelenleg – a megfigyelések kezdete óta – a 25. ilyen ciklusánál jár, ami 2019 decemberében kezdődött. Mivel egy ilyen ciklus – felfutással, tetőzéssel és lefutási időszakkal – 11 éven át tart, a szakemberek úgy vélik, hogy a mostani tetőzése 2024 elejére várható – írja az Interesting Engineeringre hivatkozva a Hvg.hu.

A napciklusokat a napfoltok és a napkitörések száma és intenzitása határozza meg: minél több a napfolt, annál aktívabb a csillag, és annál több napkitörésre lehet számítani.

Bár a szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a mostani egy gyenge ciklus lesz, az indiai IISER kutatói összefüggést fedeztek fel a Nap mágneses tere és a napciklus között, ami arra utal, hogy a jövő évben igen intenzív tevékenységet várhatunk a csillagunktól. Az erről szóló tanulmány a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók a földi teleszkópok által több évtizeden át rögzített adatai alapján jutottak a következtetésükre; ha a kalkulációjuk pontos, akkor az alátámaszthatja azt a feltételezést, miszerint

a napfoltok valójában a naptevékenységek katalizátorai, nem pedig eredményük.

Ezt sugallja a Waldmeier-hatás néven ismert elmélet, ami szerint a napfoltok számának növekedése és csökkenése a napciklus során nem szimmetrikus. Ezek szerint a napciklus tetőzését lassan és folyamatos növekedés mellett éri el az égitest, míg a minimumát gyorsan és hirtelen. A Waldmeier-hatás okai egyelőre nem ismertek, de a jelenségnek a Nap mágneses mezőinek változásához lehet köze.

A naptevékenységgel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy a kitörések hatással lehetnek a Föld magnetoszférájára, ionoszférájára és a felső légkörre, valamint megzavarhatják a rádiókapcsolatot és a GPS-rendszereket is.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×