eur:
394.05
usd:
363.61
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.
Nyitókép: mmpile/Getty Images

Csodamódszerrel szülhetnek a gyerekkorukban daganatos betegségen áteső nők

A külföldön már sikerrel alkalmazott műtéti eljárás mostantól a Semmelweis Egyetem Klinikáján is elérhető – mondta az Inforádiónak Sükösd Zita gyermeksebész.

Először végeztek Magyarországon petefészekfagyasztást daganatos gyermekeknél. Az új eljárás hatalmas áttörést hozhat a gyógyult gyermekek későbbi családalapításában – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

Az új módszer alapja a petefészek eltávolítása, lefagyasztása gyerekkorban, és utána felnőttkorban, amikor a felnőtt gyógyult beteg gyermeket szeretne vállalni, akkor a petefészekszövet visszaültetése a hasüregbe – magyarázta Sükösd Zita.

Az eljárásra azért van szükség, mert gyermekek daganatos megbetegedése során olyan erős kemoterápiás kezeléseket, sugárterápiát, illetve egyéb kezeléseket kaphatnak, amelyekkel a petefészekszövetet hosszú távon károsítják, és ez a károsodás a teljes petefészek kimerüléshez vezethet.

A meddőség megakadályozása érdekében ezért a petefészket még időben eltávolítják, és a gyermek 25 éves koráig fagyasztva tárolják.

A későbbi visszaültetés így nagy eséllyel hozhat természetes gyermekáldást – mondta a gyermeksebész.

Sükösd Zita kiemelte, hogy a módszer felnőttek körében már sikeresen működik, mostantól pedig a gyermekek számára is elérhetővé válik. A világon már több olyan gyermek született, akinek az anyukája gyermekként volt daganatos beteg, és eltávolították a petefészkét. Így már jó tapasztalatok vannak visszaültetésről.

A Semmelweis Egyetem fél évvel ezelőtt kapta meg engedélyt az eljárásra, és most

már öt gyermeken végeztek el ilyen műtétet,

és remélhetőleg a jövőben ez szaporodni fog.

Számítások szerint az új eljárást évente 25-30 daganatos gyermeknél kell/lehet majd elvégezni, ehhez minden feltétel adott – fogalmazott a szakorvos.

A műtét nagy előnye, hogy nincs látható heg, és az egynapos sebészeti eljárást követően akár aznap vagy másnap már haza is mehet a beteg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×