eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.
Nyitókép: mmpile/Getty Images

Csodamódszerrel szülhetnek a gyerekkorukban daganatos betegségen áteső nők

A külföldön már sikerrel alkalmazott műtéti eljárás mostantól a Semmelweis Egyetem Klinikáján is elérhető – mondta az Inforádiónak Sükösd Zita gyermeksebész.

Először végeztek Magyarországon petefészekfagyasztást daganatos gyermekeknél. Az új eljárás hatalmas áttörést hozhat a gyógyult gyermekek későbbi családalapításában – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

Az új módszer alapja a petefészek eltávolítása, lefagyasztása gyerekkorban, és utána felnőttkorban, amikor a felnőtt gyógyult beteg gyermeket szeretne vállalni, akkor a petefészekszövet visszaültetése a hasüregbe – magyarázta Sükösd Zita.

Az eljárásra azért van szükség, mert gyermekek daganatos megbetegedése során olyan erős kemoterápiás kezeléseket, sugárterápiát, illetve egyéb kezeléseket kaphatnak, amelyekkel a petefészekszövetet hosszú távon károsítják, és ez a károsodás a teljes petefészek kimerüléshez vezethet.

A meddőség megakadályozása érdekében ezért a petefészket még időben eltávolítják, és a gyermek 25 éves koráig fagyasztva tárolják.

A későbbi visszaültetés így nagy eséllyel hozhat természetes gyermekáldást – mondta a gyermeksebész.

Sükösd Zita kiemelte, hogy a módszer felnőttek körében már sikeresen működik, mostantól pedig a gyermekek számára is elérhetővé válik. A világon már több olyan gyermek született, akinek az anyukája gyermekként volt daganatos beteg, és eltávolították a petefészkét. Így már jó tapasztalatok vannak visszaültetésről.

A Semmelweis Egyetem fél évvel ezelőtt kapta meg engedélyt az eljárásra, és most

már öt gyermeken végeztek el ilyen műtétet,

és remélhetőleg a jövőben ez szaporodni fog.

Számítások szerint az új eljárást évente 25-30 daganatos gyermeknél kell/lehet majd elvégezni, ehhez minden feltétel adott – fogalmazott a szakorvos.

A műtét nagy előnye, hogy nincs látható heg, és az egynapos sebészeti eljárást követően akár aznap vagy másnap már haza is mehet a beteg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×