eur:
390.81
usd:
365.01
bux:
68314.26
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: X/Ekaterina меня ZOVут

Újabban Európában is pusztítanak a Dél-Amerikában őshonos vörös tűzhangyák

A számos növényre és állatra veszélyes rovarok Szicíliában is megjelentek, ráadásul a helyi emberek sem érezhetik magukat biztonságban, mert csípésük nagyon fájdalmas.

A vörös tűzhangya (Solenopsis invicta) Dél-Amerikában őshonos faj, Brazíliából és a világ legnagyobb mocsaras területéről, a Pantanalról származik, de később elterjedt Közép- és Észak-Amerikában, majd a kétezres években Ausztráliában, Kínában és Japánban is, ahol hajókon érkező konténerekben találtak rá bizonyos kikötőkben.

Ez a faj egészen eddig nem jelent meg Európában, most azonban azt írja a 24.hu a ScienceAlert által közölt tanulmány alapján, hogy

Szicíliában is feltűntek vörös tűzhangyák.

Nemrég Siracusa közelében fedeztek fel példányokat, összesen 88 fészket találtak. Szakértők szerint lehetséges, hogy az elmúlt évek tereprendezései és ültetési projektjei miatt kerülhettek Dél-Európába. A közelben található egy kikötő, a rovarokat feltehetően onnan hurcolhatták be.

Ezek a rovarok jelentik az ötödik legköltségesebb invazív fajt a bolygón, ugyanis több milliárd dolláros környezeti kárt okoznak világszerte, ráadásul a vörös tűzhangyák új élőhelyeiken veszélyeztetik az őshonos fajokat is. A szakértők attól tartanak, hogy

ha újabb helyeken bukkannak fel nagy kolóniákban, Európában is hatalmas problémákat idézhetnek elő.

A vörös tűzhangyák nagy területeken megjelenve növényeket és állatokat pusztítanak el és a csípésük nagyon fájdalmas, vagyis az emberekre is rendkívül veszélyesek. Óriási, akár félmilliós csoportokat alkotva nagyobb prédákat is képesek elejteni.

Főként olyan területeken terjednek el, amelyeket az ember már megzavart valamilyen módon, a kutatók szerint a rovarok terjedése gyakorlatilag megállíthatatlan.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×