eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: hnp.hu

Olyan állatra bukkantak a Hortobágyon, mint még soha

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai egy elvadult házi kedvencet találtak.

A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai a Tisza folyó ökológiai állapotának vizsgálatkor a folyóban élő hüllők előfordulásait is figyelemmel kísérik. Az őshonos mocsári teknős (Emys orbicularis) nem szokatlan látvány, sőt a behurcolt, illetve kivadult sárga- és vörösfülű ékszerteknős is egyre gyakrabban kerül szem elé. Arra viszont senki sem számított, hogy új jelenlévő faj lesz egy eddig csak háziállatként tartott kedvenc: a mississippi tarajosteknős – írja a park a honlapján.

A Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben a folyóparti kidőlt fákon észlelhetők leggyakrabban a teknősök különböző fajai, ezek Ideális napozóhelyet biztosítanak számukra és kedvező alkalom megfigyelésükre is. Ez év nyarán ilyen helyzetben találták magukat a Közép-Tisza – Jászság Tájegység természetvédelmi őrei, amikor is két teknőst véltek felfedezni egy, a folyóba lógó faágon. Közelebbről szemügyre véve az állatokat kiderült, hogy azok egymástól eltérő fajúak és egyik sem a hazai fauna tagja. A nagyobb méretű egyed egy sárgafülű ékszerteknős,

a kisebb pedig egy mississippi tarajosteknős volt.

Ez utóbbit többek között a páncélja középvonalán húzódó taréj szerű kiemelkedésekről lehet megismerni. Ezt az állatfajt természetes környezetben még nem figyelte meg senki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ami azt jelenti, hogy új faj került a vadon előforduló élőlények sorába.

Azt már tudják, hogy részben a felelőtlen kisállattartás következtében az ékszerteknősök kivadulva életképes populációt alkotnak, de a mississippi tarajosteknősről még nincs ilyesféle információja a természetvédelem szakembereinek, minthogy arról sem, hogy a telet átvészelik-e.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×