eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én, miután megvétózta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.  A  december 17-én a szejmben megszavazott törvénymódosítás szerint a külföldi cégek akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.
Nyitókép: MTI/PAP/Andrzej Lange

Emléknap 80 - Történész: A lengyel-orosz történelmi sérelmek máig mérgezik a két nemzet viszonyát

Lengyelországban 2008 óta április 13-a a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja. Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő szerint a mészárlás és annak orosz interpretálása is hozzájárult a két ország jelenlegi fagyos viszonyához. 

1943. április 13-án történt meg a katyni tömegmészárlás feltárása, maga a gyilkosságsorozat, amelyben mintegy 22 ezer lengyel tartalékos tiszt, hadifogoly lelte halálát az NKVD - orosz belügyi alakulatok - által.

A halottakat jeltelen tömegsírokban helyezték el, ezeket találták meg az előnyeromuló náci német hadak; április 13-án adott hírt először erről a berlini rádió.

"Így, ezen a napon tudta meg a világ, mi történt három évvel korábban az egyébként nagyon keresett lengyel hadifoglyokkal. A kivégzési parancs arról szólt, hogy ezekből a lengyel hadifoglyokból szovjet szemmel reménytelen volt, hogy valaha is szovjetbarát lengyeleket faragjanak, bármilyen átnevelőtáborba is küldenék őket, ezért legjobb, ha nem foglalkoznak velük, golyó általi halálra ítélik őket a katyni erdőben vagy Harkiv mellett; de Szmolenszk környékén is történtek gyilkosságok" - részletezte az InfoRádió megkeresésére Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő.

Ezek a gyilkosságok is hozzájárultak ahhoz, hogy a lengyelek olyan viszonyban legyenek az oroszokkal, mint amit most, az ukrajnai háború kapcsán láthatunk. A történész megfogalmazása szerint "erősen rányomta a bélyegét" az esemény a kapcsolatokra, és ezt később, a '45 utáni lengyel kommunista vezetők is időnként felhozták Moszkvának, mondván, rendezni kellene ezt a kérdést, amely miatt a lengyel társadalom igencsak szovjetellenes. De a dolog sokkal korábbra is visszanyúlik.

"Korábban, már a XIX. századi lengyel felkelések leverésekor is több ezer lengyelt deportáltak Szibériába, és rengeteg felkelő vesztette életét a cári időkben a varsói Citadella börtönében. Ám ilyen tömeges, megtervezett gyilkosságsorozat nem volt korábban" - mutatott rá.

A részletekbe menve Mitrovits Miklós elmondta,

minden szovjet pártfőtitkárnál volt egy 1-es számú titkos dosszié, amit nem a levéltár őrzött, hanem maga a kabinetvezetői szoba, annak is a páncélszekrénye; ez a dosszié volt a katyni dosszié.

Ebben szerepeltek a parancsok, a végrehajtásról szóló anyagok.

"Ezt Borisz Jelcin, az Orosz Föderáció első elnöke nyújtotta át az akkori lengyel elnöknek, Lech Wałęsának a '90-es évek elején. Ekkortól tudjuk dokumentáltan is, hogy mi, mikor és hogyan történt" - tette hozzá.

A kapcsolatot viszont nem sikerült rendezni. A putyini rendszerben az orosz hivatalos történetírás, amely nagyban függ az elnöki hivataltól és magától Vlagyimir Putyintól is, elkezdte a katyni tömegmészárlást - ahogy a történész fogalmazott - elmaszatolni, lényegében tagadni az események tömeggyilkosság-jellegét, az emberiesség elleni bűncselekmény mibenlétét, amit a lengyelek mindig hangsúlyoztak.

"Tehát látszik, hogy nem az van, mint a német-lengyel relációban egy történelmi megbékélés" - mondta Mitrovits Miklós, hanem arról, hogy az oroszok a 2010-es évektől kezdve próbálta Oroszország eltussolni az ügyet, ami Lengyelországban "nem aratott nagy népszerűséget". A lengyel-orosz történelmi sérelmek máig mérgezik a két nemzet viszonyát - mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×