eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Credits: NASA, ESA, Pieter van Dokkum (Yale); Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)
Nyitókép: NASA, ESA, Pieter van Dokkum (Yale); Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)

Ettől az űrbéli „szörnyetegtől” a csillagászok álla is leesik – videó

A csillagászok sem láttak még soha ahhoz foghatót, mint az a szupermasszív fekete lyuk, amely egy 200 000 fényév hosszú, csillagokból álló fénycsóvát húz maga után. A rendkívüli látványt a Hubble űrteleszkóp rögzítette – véletlenül.

A „szökevény” fekete lyuk tömege 20 millió napnak felel meg, és olyan gyorsan halad, hogy a Föld és a Hold közötti távolságot 14 perc alatt tenné meg. Miközben halad, sűrű kozmikus gázokat húz maga után, melyek összeomlásából új csillagok egész folyosója születik.

„Úgy keletkeznek a csillagok a fekete lyuk nyomában, mintha hullámokat vetne. Sohasem láttunk még ehhez hasonlót” – mondta a nem mindennapi eseményről beszámoló tanulmány vezető szerzője, Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem munkatársa.

A keletkező csillagoszlop csúcsán egy fényes folt is látható, ami tulajdonképpen egy ionizált oxigéncsomó. A kutatócsoport azt feltételezi, hogy akkor jöhetett létre, mikor a fekete lyuk óriási sebességgel belecsapódott egy gáztömegbe – olvasható a Space.com-on, amit az Index szemlézett.

Az, hogy a szupermasszív fekete lyuk hogyan jutott ki az otthonaként szolgáló galaxisból, egyelőre rejtély. A kutatócsoport úgy tippeli, több szupermasszív fekete lyuk ütközése következtében.

Úgy képzelik, hogy két galaxis 50 millió évvel ezelőtt összeolvadt, majd két fekete lyuk keringeni kezdett egymás körül. Mikor feltűnt egy újabb galaxis, a magával hozott harmadik fekete lyukkal olyan kölcsönhatásba kerültek a kozmikus óriások, hogy egyikük lendületet kapott a többitől, és kirobbant az űrbe.

Ahogy az elszabadult, a fekete lyuk hátrahagyta korábbi társait, a megmaradt pár minden bizonnyal az ellenkező irányba mozdult el. Így a kutatóknak jó okuk van feltételezni, hogy a kettős fekete lyuk a szökevény haladási irányával ellentétes irányban, a gazda galaxis túloldalán keresendő.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy minderre bizonyítékokat találjanak.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×