eur:
391.49
usd:
359.11
bux:
72370.9
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: microsoft.com

Súlyos biztonsági rést javítottak a Windowson, azonnal frissíteni kell

Hozzáférhettek a hackerek a Windows 11 és a Windows 10 alatt készült képernyőképekhez.

Biztonsági frissítést adott ki a Microsoft ahhoz a biztonsági réshez, amin keresztül a hackerek hozzáférhetnek a számítógépen tárolt, .png formátumú képek szerkesztetlen változatához. A Bleeping Computer beszámolója szerint a hibát egy már nyugdíjba vonult szoftvermérnök, Chris Blume fedezte fel – írja a Hvg.hu.

Az aCropalypse névre keresztelt hiba a Windows 10 és 11 natív képernyőkép-szerkesztő alkalmazásaiban található meg. Ez a két program a Windows 11-re elérhető Snipping Tool, valamint a Windows 10 alatt futó Snip & Sketch.

Mint olvasható, a Snipping Tool esetében a segédprogram nem írja felül megfelelően a levágott PNG-adatokat. A probléma ugyan nem érintette az összes PNG-fájlt, aggasztó, mert a sérülékenységet kihasználva a hackerek képesek lehetnek részben visszaállítani a szerkesztett képek eredetijét. Ha valaki például úgy készít képet, hogy azon szerepel valamilyen érzékeny információ – telefonszám, e-mail-cím, jelszó stb. –, de a képet úgy szerkeszti meg, hogy azt levágja róla, az eredetihez hozzáférve a bűnözők megszerezhetik ezeket az adatokat.

A frissítéshez nem kell mást tenni, mint megnyitni a Microsoft Store-t, majd manuálisan letölteni a megjelenő frissítéseket. A redmondi cég megjegyezte: a korábban készített képernyőképek ettől még nem lesznek biztonságban, így érdemes lehet azokat törölni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Budapest turizmusa 2030-ig: így kerülhet a nemzetközi élvonalba a főváros!

Budapest turizmusa 2030-ig: így kerülhet a nemzetközi élvonalba a főváros!

A budapesti turizmus jelentősen, akár kétszámjegyű mértékben növekedhet a következő években, ha behozzuk azokat a lemaradásokat, amelyek miatt a környező országok fővárosai vonzóbbak a külföldi utazók körében. Nagy kapacitású szállodákra van szükség és be kell vonzani a prémium utazóknak. Minél több közepes méretű rendezvényre, konferenciára van szükség ahhoz, hogy vonzó legyen a város, és törekedni kell az utazók egyenletes eloszlására időben és térben egyaránt – többek között ezekről beszélgettünk a McKinsey két partnerével, Margaux Constantinnal és Havas Andrással a kedden megjelent, a Mckinsey budapesti turisztikai piacról szóló tanulmánya kapcsán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×