eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 4. vasárnap Bulcsú
Nyitókép: microsoft.com

Súlyos biztonsági rést javítottak a Windowson, azonnal frissíteni kell

Hozzáférhettek a hackerek a Windows 11 és a Windows 10 alatt készült képernyőképekhez.

Biztonsági frissítést adott ki a Microsoft ahhoz a biztonsági réshez, amin keresztül a hackerek hozzáférhetnek a számítógépen tárolt, .png formátumú képek szerkesztetlen változatához. A Bleeping Computer beszámolója szerint a hibát egy már nyugdíjba vonult szoftvermérnök, Chris Blume fedezte fel – írja a Hvg.hu.

Az aCropalypse névre keresztelt hiba a Windows 10 és 11 natív képernyőkép-szerkesztő alkalmazásaiban található meg. Ez a két program a Windows 11-re elérhető Snipping Tool, valamint a Windows 10 alatt futó Snip & Sketch.

Mint olvasható, a Snipping Tool esetében a segédprogram nem írja felül megfelelően a levágott PNG-adatokat. A probléma ugyan nem érintette az összes PNG-fájlt, aggasztó, mert a sérülékenységet kihasználva a hackerek képesek lehetnek részben visszaállítani a szerkesztett képek eredetijét. Ha valaki például úgy készít képet, hogy azon szerepel valamilyen érzékeny információ – telefonszám, e-mail-cím, jelszó stb. –, de a képet úgy szerkeszti meg, hogy azt levágja róla, az eredetihez hozzáférve a bűnözők megszerezhetik ezeket az adatokat.

A frissítéshez nem kell mást tenni, mint megnyitni a Microsoft Store-t, majd manuálisan letölteni a megjelenő frissítéseket. A redmondi cég megjegyezte: a korábban készített képernyőképek ettől még nem lesznek biztonságban, így érdemes lehet azokat törölni.

Címlapról ajánljuk
Katar szerepe kulcsfontosságúvá vált Európa gázellátásában

Katar szerepe kulcsfontosságúvá vált Európa gázellátásában

A közel-keleti ország a világ egyik legnagyobb cseppfolyosított földgáz- (LNG-) exportőre, és egyúttal Európa egyik legfontosabb LNG-forrása is. Orbán Viktor május 23-án tárgyalt Katarral, hogy Magyarországra is exportáljanak a jövőben.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×