eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A piramisoknál is ősibb halmokra bukkantak a Kunságban – képek

Szakértői vizsgálat alá került egy kengyeli kunhalom.

Közös vizsgálat tárgyává vált egy kurgán Kengyel határában, amelyen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum kollégái vettek részt – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A halomra megközelítően 2 éve bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, tekintve, hogy az nem szerepelt sem régészeti, sem egyéb természetvédelmi nyilvántartásban, adatbázisban. Sajnos a kurgán állapota az évek során folyamatosan romlott, a környékre jellemző kiváló termőképességű talaj miatt azt több mint 50 százalékban elhordták. A vizsgálat indokát is ez adta, a további roncsolás, bolygatás megakadályozása – teszik hozzá.

Mint írják, a beavatkozás során a cél egy függőleges falfelület létrehozása volt a kurgán megbontott oldalán, ahol a felhordott talajrétegeket azonosítani lehet. A közös munka sikerrel járt, mert a talajszelvény látványosan mutatta a korok lenyomatát, valamint leletként cserépdarabok is előkerültek. Mindezek alapján a halom keletkezésének idejét a korai bronzkorra teszik a régész szakértők, ennek megfelelően

kora a 4000 évet is meghaladhatja.

A település polgármestere szerint a kunhalom felfedezése még úgy is hatalmas öröm, hogy megrongált állapotban bukkantak rá.

„Óriási szenzáció számunkra, arról nem is beszélve, hogy nem ez az egyetlen kunhalom a településen. Sajnos, a föld egy részét elhordták, bár nem is voltunk tudatában annak, hogy ez a kunhalom ekkora értéket képvisel. Erre a nemzeti park hívta fel a figyelmünket. Azóta a védett területre figyelmeztető táblákat helyeztünk ki, a nemzeti park pedig vadkamerákat helyezett el a környéken, hogy elejét vegyük a föld további elhordásának” – fogalmazott a Blikknek Gál József.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A HNPI kiemeli: nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a földtulajdonosok és földhasználók ismerjék területükön ezeket a földműveket, mert csak így őrizhetőek meg. Egy, a talán piramisoknál is idősebb halomra, amely a szántóföldön hever, büszkének kell lenni tulajdonosának és foggal körömmel védeni a jövő generációi számára. A mezőgazdasági támogatási rendszer is erre ösztönzi a gazdálkodókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×