eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Fontos változás jön a rengeteg baleset miatt

Az USA-ban azt sürgetik, hogy a halálos közúti balesetek számának visszaszorítása érdekében korszerűbb eszközöket használjanak a töréstesztekhez.

Pontosabban a próbákhoz használt bábuk korszerűsítésében látják a megoldást - írja a vezess.hu. A portál a CarBuzz cikke nyomán arról számol be, hogy az Egyesült Államokban sok évtizeddel ezelőtti szintre esett vissza a közúti biztonság, ami különösen a koronavírus-járvány kirobbanása óta indult romlásnak.

Az előzetes becslések szerint 2022-ben több mint 46 ezren haltak meg az utakon a tengerentúlon, ami 22 százalékkal több, mint volt 2019-ben.

Az amerikai Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) vizsgálta kimutatta, hogy javítani kell a töréstesztek korszerűségén. Álláspontjuk szerint a próbák során használt bábuk felett egyértelműen eljárt az idő, már csak azért is, mert

nem képviselnek elég embercsoport-félét, ami az értékelések pontosságát is torzítja.

Így a tesztek során a nők, az idősek és a magasabb testtömeg-indexű utasok is kimaradnak a vizsgált csoportokból, ami azért aggályos, mert különböző testtípusokra eltérő hatásokat gyakorolhat egy-egy baleset.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) próbált fejlettebb bábukat alkalmazni a töréstesztek során, de úgy látszik, a mai napig sem sikerült elérni azt a szintet, ami szükséges lenne. Az NHTSA-nak ráadásul

továbbra sincs átfogó terve bábuinak modernizálására, ezért a GAO sürgeti, hogy alakítsanak ki egy stratégiát a fiktív korlátok kezelésére.

Igaz, svéd kutatók is csak tavaly értek el áttörést a töréstesztbábuk kérdésében. Mint arról a Vezess is beszámolt, megalkották a világ első női töréstesztbábuját – ez azért volt fontos lépés, mert a nők általában jobban ki vannak téve a súlyosabb, rosszabb esetben fatális sérüléseknek, főleg a nyaki részeken és a lábszáraikon.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×