INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

maja

guatemala

mexikó

tudomány

kutatás

Chichen Itza, 2012. december 21.Egy őslakos nézi a tollas kígyóisten tiszteletére emelt Kukulkan piramist a mexikói Chichen Itzában 2012. december 21-én. A maja időszámítás szerint ezen a napon, 2012 téli napfordulóján ér véget egy 144 ezer napos teremtésciklus, amelyet sokan úgy értelmeznek, hogy ezen a napon bekövetkezhet a világvége. (MTI/EPA/Jacinto Kanek)

A világ legősibb "szupersztrádáját" fedezték fel - képek

Infostart / MTI

Erdős területen vették észre különleges technológia segítségével, számos településsel egyetemben.

A világ talán legősibb "szupersztrádája" kötötte össze a csaknem ezer ősi maja települést, amelyet a csúcstechnológia segítségével térképeztek fel Guatemala északi és Mexikó déli részének őserdei térségében.

A guatemalai FARES antropológiai kutatási alapítvány hétfőn számolt be a legújabb, lidar-technológiával végzett kutatásokról, amelynek eredményeként ezer települést, köztük 417 újonnan felfedezettet sikerült feltérképezni, és a településeket összekötő úthálózatot is találtak a szakemberek. A mintegy háromezer éves települések épületei évszázadokkal korábbiak, mint a legnagyobb ismert maja városállamok.

A kutatás eredményeit decemberben publikálták az Ancient Mesoamerica folyóiratban.

A lidar (a Light Detection and Ranging rövidítése) pulzáló lézerrel tapogatja le a helyszíneket, felméri és három dimenzióban mutatja a növényzet alatt meghúzódó szerkezetek alakját, amelyek egyébként nem láthatók a levegőből és a talajszinten sem.

Látványtervek a Reuters összeállításában:

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy az új technológiával megtalált ősi települések között rábukkantak az ókor első kőből épült úthálózatára is. Eddig 177 kilométernyi utat tártak fel, köztük olyan útszakaszokat, amelyek szélessége 40 méter, és akár öt méterre is kiemelkednek a talajból.

Az észak-guatemalai Petén dzsungeltől a mexikói Campechéig húzódó régióban a kutatók piramisokat, labdajátékpályákat, továbbá víztározókat, gátakat és öntözőcsatornákat is felfedeztek, ami a korszak társadalmi, gazdasági életéről nyújt fontos információkat.

A leletek a régészek szerint a Kr.e. 1000-350 közötti időszakból származnak, ami mintegy öt évszázaddal előzte meg a maja civilizáció legfejlettebb korszakát.

(A nyitókép illusztráció.)

Nyitókép: MTI/EPA/Jacinto Kanek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018