eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Realistic comet, meteorite, an asteroid in motion burns against the background of outer space. 3d object vector illustration. Bullet burns with fire
Nyitókép: layritten/Getty Images

Bárki megtapasztalhatja, mivel járna egy aszteroida-becsapódás az otthonába

Erre az Astreoid Launcher szimulációs oldala kínál lehetőség.

Mi történne akkor, ha egy aszteroida eltalálná a Földet? Mi az a méret, amitől már tartanunk kell, és mi az, ami még nem okozna kozmikus katasztrófát? Ennek a kérdésnek most mindenki maga járhat utána egy webes fejlesztésnek köszönhetően – írja a Hvg.hu.

Az Asteroid Launcher segítségével 5 különböző paramétert adhatunk meg:

  • az aszteroida típusát (kő, szén, fém, arany vagy üstökös),
  • az aszteroida méretét,
  • a sebességét,
  • a becsapódás szögét, valamint,
  • a helyszínt, ahol szerintünk becsapódna.

Egy 500 méter átmérőjű, 17 km/s sebességgel érkező, fémaszteroida például leradírozná Budapest jelentős részét a térképről. A helyén egy 9,7 km széles, 582 méter mély kráter maradna, a becsapódás pedig 12 gigatonna TNT felrobbanásával lenne egyenértékű.

Az oldal szerint egy fentihez hasonló becsapódás átlagosan 166 ezer évente történik meg. A becsapódástól 365 903 ember halna meg – jegyzi meg a lap, további – pusztítóbb – példákkal is élve.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×