INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

lepra

máj

betegség

gyógyítás

Ősi betegség segíthet szerveink regenerálásában

Ősi betegség segíthet szerveink regenerálásában

Infostart

Állatkísérletek tanúsága szerint az egészséges növekedés serkentésével képes csaknem megduplázni a máj méretét a leprát okozó baktérium.

A baktérium azért teszi ezt, hogy több megfertőzhető szövetre tegyen szert, képességét ugyanakkor felhasználhatja a tudomány a szervek regenerálására is – állítják a Edinburghi Egyetem kutatói.

A lepra az idegek, a bőr és a szemek megfertőzésével rokkantsághoz vezető betegséget okoz, épp ezért a történelem során mindig is kerülték a leprás betegeket – írja a BBC.

A betegséget Mycobacterium leprae azonban más, szokatlan tulajdonságokkal is rendelkezik, többek között azzal a képességgel, hogy

egyfajta testszövetet egy másikká alakítson át, ami lenyűgözi a tudósokat.

A kutatók egy olyan állatfajjal kezdtek kísérletezni, amely el tudja kapni a betegséget: tatuk májába fecskendezték a baktériumot, ahol az kontrolláltan változtatta meg a szervet, hogy saját céljaira átprogramozza. A Cell Reports Medicine-ben közzétett eredmények szerint a máj mérete nemcsak hogy megduplázódott, de továbbra is teljesen szabályosan működött.

A kutatók szerint a leprát okozó baktérium mintha visszafordította volna az idő kerekét: ismét fiatallá változtatta a máj sejtjeit, amelyek így újra gyorsabban tudnak szaporodni. A sejtek DNS-e olyan képet mutatott,

mintha sokkal fiatalabb állathoz, akár magzathoz tartozna.

A folyamat pontos mechanizmusa egyelőre még nem ismert, de a remények szerint felhasználhatóvá válhat a transzplantációra váró emberek májának helyreállítására - vagy akár az öregedés által a szervezetben máshol okozott károk egy részének visszafordítására is.

"Az álmunk az, hogy ezt a bakteriális stratégiát használva, a baktériumok találékonyságának révén új gyógyszereket hozzunk létre a regenerációhoz és a javításhoz. Ha sikerül ezt elérnünk, akkor egy három havonta beadható injekcióval nyújtatunk kezelést" - mondta Anura Rambukkana professzor.

Egyelőre ugyanakkor még csak állatokon figyelték meg a mechanizmust: kérdéses, hogy embereken is működne-e.

Nyitókép: Ed Reschke/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018