eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
www.facebook.com/severeweatherEU
Nyitókép: www.facebook.com/severeweatherEU

Sikerült lefotózni a magyarországi részleges napfogyatkozást

Nem volt könnyű, nagy szerencse kellett a természetfotósnak a 44 százalékos fogyatkozás elcsípéséhez.

Kedden a Nap harmadát kitakaró részleges napfogyatkozást kellett volna látnunk a déli órákban, de ez végül csak a szerencséseknek adatott meg a párás, felhős idő miatt.

A természetfotós Rugási János ilyen szerencsés ember.

Mutatjuk képeit, amelyeket a Facebookra töltött fel.

Ismert, napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén - amelyet 1999. augusztus 11-én figyelhettünk meg Magyarországon - a Hold teljes egészében eltakarja a Napot a Földtől, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak.

A mostani - 44 százalékos - fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni.

Az égi jelenség Budapestről nézve 11 óra 18 perckor kezdődött és 12.25-kor ért véget.

A közlemény szerint véletlen egybeesés, hogy a Nap és a Hold látszó átmérője az égen szinte pontosan ugyanakkora, a Hold ugyanis éppen annyiszor van hozzánk közelebb, ahányszor kisebb a Napnál.

És még egy fénykép:

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×