eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin
Téglák hullottak a földre az egyik épület megronglódott falából Melbourne-ben 2021. szeptember 22-én, miután 6-os erősségű földrengés rázta meg a térséget. A rengés epicentruma Mansfield városának közelében volt, 10 kilométeres mélységben. Sérültekről nem érkezett jelentés.
Nyitókép: MTI/EPA-AAP/James Ross

Fontos felfedezés a földrengések előrejelzésében

A felfedezés hozzájárulhat a precízebb előrejelzési módszerek kidolgozásához, ehhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján változások észlelhetőek a mágneses mezőkben egyes földrengések előtt – írja az IFLScience cikke alapján a 24.hu. A kapcsolatot a kutatók sem értik, és azt sem tudni, hogy minden rengés előtt kialakulnak-e a jelek.

A szeizmológusok régóta dolgoznak azon, hogy más természeti csapásokhoz, így a hurrikánokhoz hasonlóan a földmozgások érkezésére is következtetni tudjanak. A QuakeFinder munkatársai 125 állomás adatait elemezték, melyek Kalifornia főbb törésvonalai mentén találhatóak. A szakértők a földmozgásokhoz vezető folyamatokat vizsgálták, ami nem egyszerű, hiszen a geomágneses viharok és a forgalom is befolyásolhatja a műszereket.

A csapat arra jutott, hogy

a rengések előtt gyengén, de észlelhetően változtak a mágneses terek tulajdonságai.

Daniel Schneider, a csapat egyik kutatója ugyanakkor kiemelte: ezek a jelek statisztikailag nem elegendőek a figyelmeztetések kiadásához.

A földmozgásokat megelőző napokban megfigyelhetőek fizikai változások, a folyamat megértéséhez viszont további elemzések szükségesek. „Nem állítjuk, hogy ez a jel minden földrengés előtt jelentkezik, de a folyamat nagyon érdekes” – mondta Daniel Schneider.

Egyes állatok vagy emberek képesek megérezni a földmozgások közeledtét, és ha ez igaz, talán épp a mágneses átalakulások állnak a háttérben. Ha sikerülne megérteni a mágneses jelek és a földmozgások közötti összefüggést, az segítené értelmezni a mágneses változásokat.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×