eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én. Több klímavédelmi szervezet tagjai kaptattak fel a svájci Alpokba, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás okozta gleccserolvadásra.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Megdöbbentő adatok: sehol sincsenek már több ezer éves gleccserek Svájcban

Egyes kisebb svájci gleccserek "extrém" mennyiségű jégtömeget veszítettek el ezen a nyáron, a délkeleti országrészben fekvő Corvatsch-gleccseren olyan jégrétegek olvadtak el, amelyek már 7000 éve ott voltak - közölte szombaton a Zürichi Műegyetem (ETH).

"Amit látunk, az erőteljesebb, mint amit eddig lehetségesnek tartottunk" - mondta Matthias Huss glaciológus, az egyetemen működő Glamos Svájci Gleccsermérő Hálózat vezetője. A Corvatsch-on már nem is tudják folytatni a mérési programot, mert egyszerűen nincs jég, amit mérni lehetne - mondta. A Corvatsch-on elolvadt jégrétegek korát a Heidelbergi Egyetem korábbi méréseiből ismerik.

A Glamos program keretében évtizedek óta mérik a gleccserek téli hótömegét és nyári hóolvadását. Három kisebb gleccser (Pizol, Vadret dal Corvatsch, Schwarzbachfirn) esetében már 2019-ben felhagytak a mérésekkel, a kisebb mértékű tavalyi olvadás után idén mégis újra megpróbálkoztak vele abban a reményben, hogy mérhető mennyiségű jeget találnak, de az idei nyár "túl rossz" lett, technikailag már nem lehetséges mérni a további jégvesztést. A kutatóknak már nincs más dolga, mint begyűjteni és eltakarítani a hátramaradt anyagokat.

A jég olvadásával a táj drámaian megváltozik, a már eddig is vékony jégtakaró sokfelé teljesen eltűnik. Így történt ez a Corvatsch-on is, ahol egy több ezer éves jéggerinc lett semmivé csaknem teljesen, csak kisebb foltok maradtak meg - mondta a gleccserkutató.

Rhone-gleccser, 2022. július 13.
Takaró borítja a Rhone-gleccsert a svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölött 2022. július 13-án. Az Alpok legrégebbi gleccserének egy részét különleges fehér takarókkal igyekeznek megvédeni az olvadástól.
MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler
Takaró borítja a Rhone-gleccsert a svájci Furka-hágó térségében fekvő Gletsch falu fölött 2022. július 13-án. Az Alpok legrégebbi gleccserének egy részét különleges fehér takarókkal igyekeznek megvédeni az olvadástól. MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler

A Zürichi Műegyetem legfrissebb adatai szerint a svájci gleccserek 1931 és 2016 között tömegük több mint felét, 51,2 százalékát veszítették el, ami 62 köbkilométernyi jeget jelent. 2016 óta az olvadás gyorsult, további 12 százalék veszteséget okozva.

Az Alpok gleccsereinek fele Svájcban található, az 1400 svájci jégfolyam együttesen valamivel kevesebb mint 1000 négyzetkilométert borít be.

Ausztriában sem jobb a helyzet

Minden korábbinál gyorsabban olvad az egyik legnagyobb tiroli gleccser, a már több mint 100 éve módszeres megfigyelés alatt álló Hintereisferner.

Az Ötz-völgyi jégmező idén tömegének öt százalékát veszítette el, ami 20 millió köbméter vizet, Innsbruck város húszhavi ivóvízfogyasztásával egyenlő mennyiséget jelent.

Az Alpok egyik legbehatóbban vizsgált gleccserére az elmúlt télen mindössze két méter hó hullott a szokásos három méter helyett, nyáron pedig minden idők második legmagasabb hőmérsékletét jegyezték fel a térségben - közölte pénteken az Innsbrucki Egyetem.

A gleccser tömegére vonatkozóan 1952 óta állnak rendelkezésre részletes adatok, 2016 óta pedig naponta szárazföldi lézerszkennerrel világítják át, ami a világon egyedülálló módon valós időben mutatja a változásokat.

A gleccser idén mért rekordszintű olvadása az ember okozta klímaváltozás egyértelmű jele - mondta Rainer Prinz, az Atmoszféra- és Krioszfératudományi Intézet jég és klíma munkacsoportjának tagja.

A kutatók azt jósolják, hogy a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ötszázalékos jégtömegvesztések, és 10-20 év múlva már csak fele lesz meg a Hintereisfernernek, amely jelenleg mintegy hét négyzetkilométernyi területet fed le.

Ausztriában 900 gleccsert tartanak számon.

(A nyitóképen: Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én.)

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×