eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Napelemtáblák a Mátrai Erőmű (ME) Zrt. bükkábrányi új, az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítményében az átadás napján, 2019. április 10-én. A 22,6 megawattos naperőmű beruházási költsége 5,4 milliárd forint.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Sürgetővé vált a napelemek újrahasznosítása

Problémát okoz, hogy a panelek előállítása kevés országra koncentrálódik, és a leselejtezett elemek nagy részét felaprítják, vagy szeméttelepre viszik.

A napenergia megújuló energiaforrásként már világszerte elérhető, és a növekvő kereset miatt a panelek gyártására is egyre nagyobb az igény. A problémát jelzi, hogy napjainkban csupán 0,08 százalékát hasznosítják újra az élettartamukat kitöltött paneleknek, írja a 24.hu.

A napenergia felhasználása a 2000-es évektől kezdődően kezdett el terjedni, és a nagyjából 25 éves élettartam lejártával – ami néhány év múlva itt van – a kiselejtezett napelemek első nagy hulláma még csak most következik. Az újrahasznosítás szükségét sürgeti, hogy a napkollektorokban használt anyagok és ásványi anyagok árai idővel jelentősen megemelkedhetnek, miközben a kitermelhető mennyiség csökken.

Napjainkban a napelemekhez használt anyagok bányászata rendkívül káros a környezetre. A Business & Human Rights Resource Centre dokumentációja szerint a munka során gyakran követnek el emberi jogi visszaéléseket, és alkalmaznak kényszermunkát. További gondot jelent, hogy a kitermelés viszonylag kevés országra koncentrálódik, így

az ellátási lánc rendkívül sérülékeny.

A napelemek újrahasznosítása és előállítása a technikai fejlődés függvényében változhat meg. A fejlődés során a régi panelekből egyre könnyebb lesz értékes anyagokat kinyerni, így az újrahasznosítás pénzügyileg is kedvezőbbé válhat. A Rystard Energy vállalat elemzése kimutatta, hogy a visszanyert ezüst, poliszilícium, réz és alumínium hozhatja majd a legtöbb pénzt az újrahasznosítási piacon. Becslésük szerint 2040-re a 27 millió tonnás éves felesleg mintegy 6 százalékát fogják újrahasznosítani, ez az arány pedig folyamatosan emelkedhet. A vállalat arra számít, hogy a napelemekből származó újrahasznosítható anyagok értéke a következő években exponenciálisan nőni fog, és az idei 170 millió dollárról 2030-ra 2,7 milliárd dollárra emelkedik, írja a Verge.

A napelemek újrahasznosításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseken már több külföldi vállalat dolgozik. A japán NPC már rendelkezik olyan napelem-szétszerelő géppel, amely képes a hasznos elemek szétválogatására. Az Arizonai Egyetem kutatói pedig egy olyan projekten dolgoznak, amely csökkentené az újrahasznosítás által okozott környezeti károkat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×