eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

A lopakodó omikron által bevett országok adatai alapján jósolták meg a járványjövőt

A kutatók szerint bár fontos figyelni a BA.2 variáns további életútját, nem valószínű, hogy nagy aggodalomra lenne okunk: az újrafertőződések rizikója is kicsi és az oltatlanokat érinti főként.

Sem a kórházi kezelést igénylő súlyosságú fertőzések száma, sem a halálozások száma nem ugrana meg akkor sem, ha a BA.2 lenne a domináns törzs, derül ki friss kutatási eredményekből a CNN cikke szerint.

"A BA.2 egyre több esetet okoz, de nem olyan tempóban megugorva, mint azt annak idején a BA.1 kapcsán tapasztaltuk" - mondta Angela Rasmussen, a kanadai Saskatchewan Egyetem Oltóanyag és Fertőző Betegségek Szervezetének virológusa. Ez azért lehet így, mert sok országban, például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Dániában a BA.2 a BA.1 után sok immunis emberbe ütközik.

"Olyan közel vagyunk az »eredeti« omikron-hullám csúcsához, hogy sok beoltott, sőt emlékeztető oltást is kapott ember van, és sok olyan is, aki átesett az omikronon. Most mindezeknek az embereknek viszonylag magas semlegesítő antitestszámuk lesz, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzés ellen" - mondja Rasmussen.

Nem súlyosabb az okozott megbetegedés

Az első új tanulmány Dél-Afrikából származik, ahol a BA.2 gyorsan terjedve az új fertőzések 27 százalékáról 86 százalékra emelkedett egyetlen februári hét alatt. A kutatók több mint 95 ezer pozitív teszthez kapcsolódó esetet vizsgáltak.

Az érintettek nagyjából azonos arányban kerültek kórházba BA-1 és BA.2 esetében is,

a kórházi fertőzéseket a BA.1-es mutáció okozta. A kutatók figyelembe vették azokat a faktorokat, amelyek befolyásolhatják egy személy súlyos megbetegedésének kockázatát, és ezek ismeretében nem találtak különbséget a BA.1 és a BA.2 által fertőzöttek kórházi kezelésének kockázatában. A mindkét mutáció okozta fertőzéseknél a kórházba került embereknek ugyanúgy nagyjából egynegyede volt teljesen beoltva.

Nicole Wolter, a tanulmány vezetője szerint a BA-2 nem újabb hullámot okozott a járványban, csak hosszabb lecsengést.

Az újrafertőződés lehetséges, de ritka

A dán Statens Serum Intézet tanulmánya a BA.2-vel való újrafertőződés kockázatát vizsgálta korábbi BA.1 vagy delta okozta megbetegedés után. A tanulmány megállapította, hogy azok, akik nemrégiben omikron vagy delta által okozott fertőzésen estek át, újra megfertőződhetnek a BA.2 alváltozattal, de az ilyen esetek ritkának tűnnek,

leginkább azokat sújtják, akik nincsenek beoltva,

és többnyire enyhe fertőzéseket okoznak.

A BA.2 jelenleg domináns törzs Dániában, január második hetében előzte meg a BA.1-et. Az újrafertőződés kockázatának vizsgálatához a kutatók több mint 140 ezer mintát fésültek át, amelyeket az omikron dominánssá válásának időszakában, 2021. november vége és 2022. február közepe közötti fertőzésekből szekvenáltak, hogy megtalálják azokat az embereket, akiknél 20-60 nappal egy korábbi fertőzés után újabb pozitív tesztet végeztek.

Összesen 263 újrafertőzést találtak, amelyek közül 190-et a BA.2-es variáns okozott. 140 esetben a beteget a delta változat által okozott fertőzést követően a BA.2 fertőzte meg. 47 olyan eset volt, amikor az embereket először a BA.1, majd a BA.2 alváltozat fertőzte meg.

A kutatók ezután alaposabban elemezték ezt a 47 újrafertőzést, és azt találták, hogy az esetek többsége fiatalt érintett, harminc 20 év alattit találtak köztük. Az újrafertőzöttek egyike sem volt 40 évnél idősebb, és szinte mindannyian - a 47 személyből 42 - oltatlanok voltak.

Enyhe a lefolyása és az oltás sokat segít a védekezésben

Az újrafertőződéses esetek többnyire enyhék voltak; 28 embernek tünetmentes vagy enyhe tünetes volt a betegsége. Öt embernél a tünetek közepesen súlyosnak, influenzaszerű tünetekhez hasonlónak minősültek.

Az újrafertőzöttek között nem jelentettek kórházi kezelést vagy halálesetet.

A tanulmány azt mutatja, hogy az újrafertőződés előfordulhat olyan embereknél, akik nemrég gyógyultak ki a BA.1-ből, de ez elég ritka. Bár a BA.2 újrafertőződés kockázata fennáll, a teljes populációhoz viszonyítva ez a kockázat kicsi, és a közelmúltbéli emlékeztető oltás vagy BA.1-es fertőzés ezt is csökkenti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×