eur:
388.72
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Az újrafertőződés eldöntésében segíthet egy ígéretes kutatás

Olyan vérbiomarkereket azonosítottak, amelyek alapján meg lehet állapítani, hogy valaki először lett koronavírusos, vagy már újrafertőződésről van szó.

Az új koronavírus variánsok nagyobb kockázatot jelenthetnek az újrafertőződés szempontjából is. A Broad Institute, az MIT, a Harvard Medical School és a SpaceX vállalat szakértői által készített tanulmány arra mutatott rá, hogyan lehetne nyomon követni ezeket az eseteket, így segítve a gyors azonosítást és a reagálást.

A kutatók olyan immunológiai vérbiomarkereket mutattak ki, amelyek alapján megmondható, hogy a beteg elsőre kapta-e el a vírust – írja az mBio alapján a Portfolio.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a rézuszmajmok a SARS-CoV-2 fertőzésre az emberekéhez hasonló klinikai választ adnak. Most a kutatók olyan rézuszmajmok egy csoportját vizsgálták, amelyek korábban már megfertőződtek a vírussal. A vírus egy másik változatának tették ki őket, és vérmintákat vettek.

Az elemzés során talált biomarkerek közé tartozott a tüskefehérjéhez, a nukleokapszid fehérjéhez vagy a vírusrészecske más részeihez kötődő immunglobulin antitestek megnövekedett szintje. A vírus nagyobb dózisának kitett állatok magasabb SARS-CoV-2 immunglobulin-választ mutattak. Ezek az immunológiai jellemzők megkülönböztették az elsődleges fertőzést az újbólitól a majmok esetében.

A kutatók emberek vérmintáit is elemezték, és ez a vizsgálat megerősítette a rézuszmajmokon végzett kutatás eredményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×