INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

régészet

lelet

ezüstpénz

Vagyont érő pénzeskorsót találtak egy kertben Simontornyán

Vagyont érő pénzeskorsót találtak egy kertben Simontornyán

Infostart

Egy férfi a nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején egy ezüstpénz volt. Ásni kezdett, azután olyasmit találta, ami miatt segítséget hívott.

Gárdonyi Róbert még 2020 őszén nagyszülei portáján figyelt fel egy vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt. Érezte, hogy rejtélyes dologra bukkant, ezért megkérte Bencze Kornélt, a Simontornyai Várnap szervezőjét, a török kor, a 16. század ismerőjét, hogy értékelje a látottakat.

Ő így emlékezett vissza a történtekre a teol.hu oldalán: "együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását".

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum beszámolója szerint Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért részesítette a két simontornyai lakost megtalálói jutalomban.

Az éremlelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte el. A lelet becsült anyagi értéke: 12 millió 794 ezer forint.

Az 1646 darabból álló, 16. századi éremleletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, ritka török akcse (ezüstpénz) volt található

- olvasható a leletről a kormany.hu oldalon.

Harminc éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet. Korábban, a szocializmus éveiben ez rendszeres volt, hiszen akkoriban nem volt olyan nagymértékű az illegális műkincs-kereskedelem - mondta a lapnak K. Németh András középkoros és kora újkoros régész, aki feltárta a simontornyai leletet.

Az értékes pénzek jelenleg a simontornyai várban láthatók márciusig, egy vándorkiállítás részeként.

Szakemberek emlékeztettek: minden, ami a földben van, az a magyar állam tulajdona. A talált leletek becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható a megtalálóknak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018