INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

nasa

űrszonda

aszteroida

ütközés

Illusztráció a NASA Dart nevű űreszközéről

Fotókat küldött a NASA földvédelmi küldetésen lévő űrszondája

Infostart

Egy aszteroidának ütközteti az amerikai űrkutatási hivatal, hogy lássa, mennyire képes a becsapódással módosítani annak pályáját.

November 23-án vette kezdetét a NASA nagy bolygóvédelmi tesztje, amikor is először bocsátott fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy olyan űrszondát, amely szándékosan neki fog csapódni egy aszteroidának. A cél, hogy a Földdel való esetleges összeütközés elkerülése céljából megváltoztassa annak pályáját.

A Dart űrszonda a Dimorphos nevű, mintegy 160 méter átmérőjű holdba fog csapódni nagyjából egy év múlva, mintegy 11 millió kilométerre a Földtől, a tervek szerint 22 ezer km/h sebességgel. A készülék vitt magával egy kamerát is, ami képeket készít az utazásról, az első ilyet pedig nemrég adta közre az amerikai Johns Hopkins Egyetem - írta a hvg.hu.

A szerkezet nagyjából 3,2 millió kilométerre járt a Földtől, amikor az alábbi képek közül a felsőt készítette. A fotón a Kos és a Bika csillagképek metszéspontjában lévő csillagok fénye látható. Érkezett egy másik fotó is néhány nappal későbbről. Ezen (alább a második képen) a Messier 38 – egy, a Földtől nagyjából 4200 fényévre lévő nyílthalmaz a Szekeres csillagképben – többtucatnyi csillaga figyelhető meg.

Forrás: Johns Hopkins APL/Ed Whitma
Forrás: Johns Hopkins APL/Ed Whitma
Forrás: NASA/Johns Hopkins APL
Forrás: NASA/Johns Hopkins APL

A Dart egy kisebb műholdat bocsát majd ki magából 10 nappal azelőtt, hogy a készülék elérné a Dimorphost. Hogy ez készít-e képeket, azt nem tudni, de az abból származó adatokat nem sokkal később a földi irányítás is megkapja majd.

Nyitókép: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018