eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Blue Origin amerikai űripari vállalat által videofelvételről készített és közreadott képen a cég New Shepard űrrakétája látható. Az űrhajó a fedélzetén a Star Trek amerikai tévésorozat Kirk kapitányát alakító 90 éves William Shatner kanadai színésszel, Chris Boshuizennel, a NASA volt mérnökével, Audrey Powersszel, a Blue Origin küldetésekért és repülési müveletekért felelős alelnökével és Glen de Vriesszel, a Medidata Solutions amerikai szoftvercég társalapítójával elindul mintegy 10 perces útjára a világűr pereméig a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötő kilövőállásáról 2021. október 13-án. Az űrhajó kapszulája később sikeresen visszatért a Földre.
Nyitókép: MTI/EPA/Blue Origin

Tévés is lesz a Blue Origin következő utasai között

A tervek szerint december 9-én lesz a következő űrutazás.

Hatvan évvel Alan Shepard történelmi űrutazása után a világűrt megjárt első amerikai űrhajós legidősebb lánya, Laura Shepard Churchley a Blue Origin űrutazásának résztvevője lesz - jelentette be Jeff Bezos amerikai milliárdos űripari cége.

Az űrturisztikai vállalat harmadik turistaűrhajója a tervek szerint december 9-én emelkedik a magasba Texas állam nyugati részéből hat utassal a fedélzetén.

Laura Shepard Churchley a tulajdonos vendégeként vehet részt az űrutazáson, akárcsak Michael Strahan televíziós műsorvezető, a Good Morning America egyik házigazdája. Rajtuk kívül négy fizető utas lesz: Dylan Taylor és Evan Dick üzletember, valamint egy apa és fia páros, Lane és Cameron Bess.

Az apjáról elnevezett New Shepard űrhajó utasaként Laura Shepard Churchley 10 percet tölt az űrben, öt perccel kevesebbet, mint édesapja, aki a második emberként és az első amerikaiként járt az űrben 1961. május 5-én, 23 nappal a szovjet Jurij Gagarin történelmi űrutazása után. Alan Shepard 1971-ben ötödikként a világon és a legidősebbként eljutott a Holdra is egy Apollo-űrhajó fedélzetén.

A New Shepard utasai megtapasztalják a súlytalanságot és látják a Föld görbületét is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×