eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszületett a módszer a koronavírus levegőből való kiszűrésére

A felfedezés által biztonságosabbá válhat az intenzív osztályok működése.

A háztartáson belül történő fertőzésátadás is ritkábbá válhat a módszer által, melyet a Cambridge Egyetem és az Addenbrooke's Kórház kutatói közösen dolgoztak ki.

A levegő hatékony szűrésére már csak azért is szükség lehet, mert sokan tartanak attól, hogy az idei tél újabb járványkitöréseket hozhat, melyek alatt a kórházakban szükségessé válhat olyan részlegek intenzív terápiás osztállyá történő átalakítása is, amelyeket nem ilyen célra és nem ilyen követelményekkel építettek meg korábban, írja a Sky News.

A Clinical Infection Diseases című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a hordozható légszűrő- és ultraibolya sterilizáló eszközök a koronavírusos betegek ápolására használt kórtermekben a betegek és az egészségügyi dolgozók közötti átvitel megelőzésének hatékony módszerei lehetnek.

Védi a kórházi dolgozókat is a módszer

Vilas Navapurlar, a tanulmányt vezető intenzív terápiás szakorvos szerint a koronavírus levegő útján történő terjedésének csökkentése rendkívül

fontos mind a betegek, mind a személyzet biztonsága miatt.

"A hatékony egyéni védőfelszerelések használata óriási segítséget jelent, de bármi, amit megtehetünk a kockázat további csökkentése érdekében, fontos. A koronavírussal felvett betegek száma miatt a kórházaknak olyan kórtermeket is szükséges lehet használniuk, amelyeket nem légúti fertőzések kezelésére tervezettek" - tette hozzá.

Egy hétig szűrték a levegőt

A kutatásban egy zsúfolt időszakban dolgozott Navapurlar csapata: légszűrő-sterilizáló eszközöket helyeztek el fix pozíciókban, melyek hét napon át működtek az osztályon. A készülékek óránként öt-tíz alkalommal cserélték ki egy helyiség teljes levegőjét.

A helyiségek különböző pontjain levegőmintavevő készülékeket helyeztek el, majd a begyűjtött mintákat PCR-tesztek segítségével vizsgálták.

A csoport megállapította, hogy a készülékek nem csak a SARS-CoV-2 vírus mennyiségét csökkentették működés közben, hanem jelentősen csökkentették a baktériumok, gombák és egyéb bioaeroszolok szintjét is.

Meglepő eredmény

Andrew Conway Morris, a Cambridge-i Egyetem orvosi tanszékének munkatársa meglepőnek nevezte a szűrők hatékonyságát.

"Bár ez csak egy kis vizsgálat volt, rávilágít arra, hogy a szűrők javíthatják a kórtermek biztonságát, különösen azokon a területeken, amelyeket eredetileg nem olyan erősen fertőző betegségek kezelésére terveztek, mint a koronavírus" - tette hozzá Morris.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×